(VIDEO) O Lada Samara din 1996, cu doar 366 mile pe odometru şi cu volan pe dreapta, a fost scoasă la vânzare în Marea Britanie

23 Iulie 2023, 09:58
Redacţia PiataAuto.md
Cine ar putea avea atâta admiraţie pentru o Lada în Marea Britanie, încât să păstreze un exemplar vreme de 27 de ani cu doar 366 mile la bord, adică circa 590 km parcurşi în tot acest răstimp? Cine ar avea o asemenea răbdare de colecţionare şi îngrijire a unei maşini, când maşina e doar o Lada Samara absolut obişnuită? E aproape neverosimil la prima vedere, dar în Marea Britanie a fost scoasă la vânzare o asemenea Lada 2109 conservată într-o stare excepţională, iar proprietarul care a deţinut-o cea mai mare parte a timpului nu e vreun oligarh rus strămutat prin Londra, cu predilecţii deocheate pentru maşini, ci un britanic de o vârstă înaintată, care a mai avut câteva exemplare Lada la timpul său.
Maşina e o Lada Samara 1.3 S, ceea ce înseamnă că are sub capotă un motor de 1,3 litri şi 65 CP. E un motor de 1.288 cm cubi, dacă e să fim mai exacţi, şi e unul din cele mai bune motoare pe care le-a proiectat Lada vreodată, întrucât a fost proiectat cu ajutorul Porsche, iar istoria colaborării Porsche şi Lada pentru crearea modelului Lada 2108 şi 2109, am relatat-o într-un articol detaliat_/A__.
Motorul nu are injecţie, pentru că Lada îşi dorea simplitate, aşa că sub capotă mai există un carburator cu două camere, care îi permitea maşinii să prindă viteza de 60 mile la oră (96 km/h) în 15,4 secunde şi să ajungă la o viteză maximă de 92 mile la oră, adică 148 km/h.
Cei care vând maşina acum spun că toate analizeze lor relevă că această Lada Samara e exemplarul Lada cu cel mai mic parcurs din toată Marea Britanie! Culoarea ei e una de bej deschis, numită oficial Champagne pe atunci, iar vopseaua a intactă şi acum datorită păstrării excelente. Vânzătorii spun că ea e aplicată excepţional de bine, pentru o Lada, semn clar că maşina era din cele pregătite pentru export, la un alt nivel de calitate.
La fel de excelent e păstrat şi interiorul, tapiţeria şi toate elementele bordului fiind neatinse de trecerea timpului.
Cadranele de bord au vitezometru în mile, cu marcajul maxim la 100 mile/oră, pentru că mai mult nu era nevoie, iar cifra esenţială e reprezentată de acele 366 mile parcurse de maşină în cei 27 de ani ai săi. Cum a fost posibil?
Ei bine, maşina a fost vândută la 28 mai 1996 de dealerul Lada din Gravesend. Primul cumpărător a fost britanicul cu numele Cairnes, cel care deţinuse mai multe exemplare Lada la viaţa sa şi ajunsese deja o vârstă înaintată. Acesta a venit la dealer oferindu-şi exemplarul său de Lada Riva la trade-in, pentru a-şi lua noua Samara. Pe atunci, această Lada costa 6.395 lire sterline, iar cumpărătorul a plătit cu 1.500 lire mai puţin, în contul Ladei Riva pe care o oferise dealerului. Apropo, Lada Riva era fabricată în 1985, deci britanicul o exploatase 12 ani până la momentul de trade-in, şi se pare că era mulţumit de ea, dacă a venit tot la Lada.
Cairnes a ţinut Lada Samara până în 2014, conducând-o extrem de puţin din cauza vârstei sale, dar şi pentru că a vrut să o păstreze deja ca un obiect de colecţie, asigurându-i un loc cald şi uscat în garajul său. Deci, el a ţinut-o 18 ani din cei 27 de istorie ai maşinii. Următorul proprietar a fost vecinul lui Cairnes, un polonez care s-a gândit că o asemenea maşină conservată va valora mult în timp şi a cumpărat-o de la bătrân, ţinând-o în garajul alăturat, la fel de bine păstrată şi îngrijită.
Nu se ştie câţi doritori se vor găsi în Marea Britanie, dar preţul e unul de 9.995 lire sterline în Marea Britanie, deci cam 11.500 euro. Mulţi vor rămâne oricum indiferenţi, pentru că e o Lada, dar această maşină vine din ace moment al istoriei, când Lada chiar încerca să aibă colaborări internaţionale cu lumea civilizată şi să creeze produse ceva mai avansate, fără a copia, ci încheind contracte şi plătind pentru inginerie modernă.
Vezi mai jos şi un video în care această Lada Samara e explorată, ba chiar şi motorul său e pornit.
0
2,841
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!