(VIDEO) Un norvegian arată cum e să trăieşti cu un Nissan Leaf electric de 10 ani vechime, care n-are nici 90 mii km parcurşi

7 Iulie 2023, 16:03
Redacţia PiataAuto.md
Primele maşini electrice care s-au învrednicit de popularitate ajung acum la o vârstă onorabilă, în care pot arăta un prim tablou despre cum arată exploatarea la mâna a doua a acestor maşini şi cât de mare e degradarea bateriilor. Însă, din start trebuie să menţionăm că Nissan Leaf, deşi are meritul de a fi popularizat maşinile electrice, e o maşină cu baterie fără management termic, chiar şi modelul actual aflat în producţie, iar asta face bateria susceptibilă de o degradare mai mare în timp. În zilele noastre, practic nu se mai întâlnesc maşini electrice fără management termic, dar totodată bateriile fiind mai mari, proprietarii le încarcă într-o proporţie mai mare la prize fast charge, care pot de asemenea contribuit un pic la degradare. Ei bine, un youtuber norvegian arată cum e să trăieşti cu un Nissan Leaf electric de 10 ani vechime, pe baza unui exemplar mai bine păstrat, cu nici 90 mii km parcurşi.
Bateria maşinii are 24 kWh capacitate de stocare, 22,0 kWh din ea fiind valoarea netă utilizabilă, sau cel puţin trebuia să aibă iniţial, când a fost nouă. Acum, însă, după 10 ani şi 87 mi km parcurşi, măsurările specializate şi un test de autonomie făcută de acesta indică o capacitate netă rămasă de doar 14,2-14,3 kWh. Iar asta e cam 65% din capacitatea iniţială.
Norvegianul a făcut în video-ul de mai jos şi un test de autonomie, mergând iniţial pe autostrăzi pustii noaptea, în condiţii aproape ideale, cu circa 90 km/h şi viteză constantă, mai bune decât ar merge cineva în trafic aglomerat. Dar a trebuit să fie foarte prudent la ieşirea corectă de pe autostradă pentru întoarcere, pentru că o ieşire scăpată ar fi însemnat să nu mai aibă energie să revină înapoi.
Într-un final un condus cât de cât relaxat a fost posibil pe o durată de circa 60 km. După asta, au început alertele majore de autonomie redusă şi baterie descărcată.
Acesta a mers în apropierea unei prize şi a mai condus în cerc în parcarea pustie a unui supermarket, până bateria s-a epuizat complet şi maşina s-a oprit.
Verdictul final a fost că Nissan Leaf a parcurs 93,6 km folosind absolut toată energia disponibilă în bateria sa. Norvegianul, specializat în teste cu maşini electrice, spune că e un rezultat foarte bun, ţinând cont că maşina are 10 ani vechime.
Dar, totuşi, mulţi dintre noi ar putea avea o altă părere, or, din cei 93,6 km obţinuţi în condiţii ideale, doar vreo 60 au fost conduşi fără panică, iar în condiţii mai dificile de trafic, ei s-ar putea reduce la vreo 50-55 km. Să ai o maşină cu o autonomie atât de mică, e o mare bătaie de cap, cu care te poţi împăca doar dacă mergi pe distanţe scurte de oraş, sau ai foarte multe prize şi nu te deranjează să te opreşti atât de des. Dar, pe lângă asta, judecând după faptul că acest exemplar e unul mai bine păstrat, e oarecum îngrijorător că după doar 10 ani şi nici 90 mii km parcurşi, această maşină are deja parametri tehnici atât de reduşi faţă de cei iniţiali. Ar trebui să constatăm că durata de viaţă a unui asemenea model poate fi atât de mică? S-ar putea schimba bateria, desigur şi acest youtuber a schimbat un modul anterior, dar schimbarea întregii baterii e mai scumpă ca maşina uneori, deci nu e ceva ce ar face mulţi.
Vezi tot testul de autonomie în video-ul de mai jos.
0
9,766
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!