Cadillac a dezvăluit noul Escalade IQ, cel mai mare SUV electric din lume, cu 5,7 metri lungime şi peste 700 km autonomie

10 August 2023, 10:21
Redacţia PiataAuto.md
Trăim timpuri în care până şi Cadillac Escalade a ajuns să devină electric. Da, SUV-ul impozant, care era un simbol al celor care nu se sfiau să-şi demonstreze ambiţia spre lux şi motoare uriaşe, acum a devenit silenţios şi electric. Noul Cadillac IQ, însă, promite o abordare la fel de impozantă în lumea electricelor.
Maşina e de-a dreptul uriaşă, măsurând 5,7 metri lungime, fiind astfel cel mai mare SUV electric din lume , depăşindu-l cu 50 de centimetri până şi pe modelul chinezesc Hongqi E-HS9, supranumit „Rolls-Royce-ul electric al Chinei”.
Deşi Escalade actual, cu motoare cu ardere internă, va fi produs o perioadă în paralel, Cadillac IQ are o platformă tehnică proprie, concepută din start pentru propulsie electrică. E vorba de platforma şi bateriile Ultium ale celor de la General Motors, replicată pe mai multe modele de la Hummer EV încoace. Pe Escalade IQ această platformă va avea puntea spate viratoare oferită standard şi va funcţiona tot pe arhitectură de 800V, care permite asigurarea puterilor mai mari de încărcare şi descărcare a bateriilor, deci şi putere mai mare pentru electromotoare.
Maşina va face uz de două electromotoare, şi va avea două regimuri de putere şi condus. În regimul standard, va livra 680 CP mecanici, iar în regimul numit „Velocity Max” va livra 750 CP şi 1.064 Nm. Cu acest regim, Cadillac estimează că SuV-ul imens va prinde suta, sau 60 mile la oră dacă e să fim mai exacţi, în mai puţin de 5 secunde.
Noul Cadillac Escalade IQ promite şi o autonomie surprinzătoare, de 724 km, iar asta pentru că dimensiunile sale i-au permis să adăpostească şi o baterie uriaşă, de 200 kWh, iar aici e vorba, cel mai probabil, de capacitata netă. Cadillac nu anunţă greutatea bateriei sau a maşinii, dar o baterie similară un pic mai mare de pe Hummer EV cântăreşte cam 1,3 tone, deci ne putem aştepta ca aici doar bateria să cântărească circa 1,2 tone. Iar întreaga maşină, cel mai probabil va avea o greutate proprie de 3,2-3,5 tone, cu o masă totală ce ajunge până spre 4 tone sau chiar mai mult.
Totodată, e cât se poate de clar că cei de la Cadillac au pus o miză uriaşă pe noul Cadillac IQ, dedicându-i toate atenţia şi inspiraţia de care au fost capabili, creând o maşină cu adevărat distinctă ca şi design exterior şi cu adevărat modernă şi luxoasă în designul interior.
Noul SUV pare să aibă cu adevărat toate ingredientele necesare pentru a se impune din start ca un model la fel de apreciat şi dorit în lumea maşinilor electrice, precum s-a impus cândva şi Cadillac-ul cu motoare V8 imense. Fireşte, e o mare doză de opulenţă şi exces la mijloc în noul Cadillac IQ, dar aceste ingrediente au fost întotdeauna parte din reţeta lui Escalade şi n-ar fi putut să lipsească de aici.
0
2,689
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!