Numărul producătorilor de energie solară şi eoliană s-a dublat în 2023 în Moldova, iar cantitatea de electricitate produsă aproape s-a triplat

17 August 2023, 10:33
Redacţia PiataAuto.md
Adeseori vorbim despre noi parcuri eoliene sau solare, inaugurate peste tot în lume, acestea ilustrând clar dezvoltarea galopantă a acestor surse de energie regenerabilă în marea parte a lumii. Dar iată că azi vorbim despre Moldova, care are parte de un ritm similar, doar că la scară mai mică, de dezvoltare a producţiei de energie solară şi eoliană. Am primit date interesante de la distribuitorul de energie electrică ce acoperă centrul şi sudul ţării, Premier Energy Distribution, care arată cât de mult a crescut şi numărul producătorilor, şi capacitatea instalată, doar din decembrie 2022 până în iulie-august 2023.
Astfel, doar prin mecanismul de contorizare netă, la sfârşitul lui decembrie 2022 la reţeaua electrică din centrul şi sudul ţării erau conectaţi, de exemplu, 1.245 de producători casnici şi 244 non-casnici, deci 1.489 în total. Acum numărul acesta este deja de 2.427 producători casnici cu panouri solare şi încă 540 non-casnici, deci 2.967 în total, ceea ce înseamnă o dublare a numărului lor, în doar 7 luni ale anului 2023! Puterea instalată sumară a panourilor pentru aceşti producători a fost în decembrie 2022 de 10.576 kW pentru cei casnici şi 13.471 kW pentru cei non-casnici, iar acum e de 22.196 kW pentru cei casnici şi 34.254 kW pentru cei non-casnici. Deci, în total sunt 56,45 MW de putere instalată a panourilor solare doar la cei cu contorizare netă, iar cifra deja se apropie de limita legală de 59,4 MW, aprobată la nivel de reţea distribuţie. Despre această limită vorbim mai jos, dar 59,4 MW putere instalată înseamnă cam 7,7% din puterea necesară la nivel naţional, de 770 MW, acum, pe timp de vară, în timpul zilei. Desigur, mai există şi producător racordaţi şi la reţeaua RED Nord, dar datele de acolo nu le avem deocamdată.
Pe lângă asta, există parcuri fotovoltaice mai mari, care sunt create doar pentru a livra în reţea, fără un consum propriu ca în cazul consumatorilor casnici. Cei de la Premier Energy Distribution au publicat şi o hartă interactivă cu localizarea surselor de energie regenerabilă, racordate la reţeaua lor, şi din cifrele acestei hărţi se poate vedea că acum la această reţea de distribuţie din centrul şi sudul ţării sunt racordare 85 de asemenea parcuri fotovoltaice, cu o putere instalată de 48.288 kW sau 48,3 MW, dacă e rotunjim. De asemenea, există 27 de surse de energie eoliană conectate la reţea, cu o putere instalată şi mai mare, de 51.595 kW, au 51,6 MW, dacă e să rotunjim. Astfel, atunci când aceste două surse produc la maxim, se obţine o putere totală de 100 MW de energie regenerabilă, livrată în reţea de producătorii mai mari, pe lângă cei mai mici casnici şi non-casnici.
Foto: Harta surselor de energie renenerabilă, conectate la reţeaua Premier Energy Distribution din centrul şi sudul Moldovei

Cei de la Premier Energy Distribution ne-au furnizat şi cifrele electricităţii din surse regenerabile produse de facto şi livrate în reţeaua loc în iulie 2023. Cantitatea totală din iulie a fost de 14,082 GWh, dintre care 7,64 GWh au fost din surse solare, iar 6,38 GWh — energie eoliană.
E mult sau puţin? În primul rând, e admirabil că aceste cifre au crescut atât de intens în ultima jumătate de an. Dar efectiv vorbind, la consumul anual de ţară (care include şi Premier Energy Distribution şi RED Nord) de aproximativ 4.200 GWh, rezultă o medie de 11,5 GWh de electricitate consumată pe zi. Deci, cei 14,1 GWh de electricitate regenerabilă livrată în reţeaua Premier Energy Distribution într-o lună acoperă o zi şi un pic de consum naţional, iar dacă mai presupunem şi nişte cifre livrate în reţeaua de nord, ajungem la o situaţie în care Moldova îşi acoperă două zile pe lună din energie solară şi eoliană. Dacă luăm în considerare şi producţia din iulie de 65,4 GWh de electricitate produsă din biogaz, statisticile arată mai bine, dar excluzând aceste cifre şi referindu-ne strict la eoliană şi solară, mai e mult de lucru, iar marea problemă sunt acele limite legale de mai sus, a puterii totale de surse din energie regenerabilă ce pot fi racordate.
Foto: Parc fotovoltaic din Criuleni, Moldova

Aceste limite vin din capacitatea reţelelor de distribuţie de a amortiza consumurile la ore minime şi maxime, şi aici ne amintim de problema semnalată de noi de curând, când ministerul energiei spunea că avem prea multă energie din surse regenerabile, ceea ce sună ca un paradox. Soluţia e să avem metode de stocare a energie pe termen scurt — stocată ziua sau noaptea şi livrată în orele de maxim consum, aşa cum analizam în acel articol.
Cert e că cifrele din articolul de azi denotă o situaţie admirabilă, în care oamenii din Moldova, fără subvenţii şi ajutoare de la stat, îşi montează panouri acasă sau se asociază şi investesc în parcuri eoliene şi solare mari. Alte state au programe de miliarde pentru a stimula oamenii să facă asta. La noi se întâmplă benevol, oamenii riscându-şi propriii bani, dar statul zice la un moment dat „staţi, că sunteţi prea mulţi, mai aşteptaţi cu dezvoltarea”. Deci, e clar că avem o problemă de stocare şi amortizare în sistem, problemă care ar trebui să devină o prioritate, pentru a produce mai multă electricitate locală, fără a arde gaz sau păcură şi fără a importa combustibili fosili.
0
2,657
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!