Primele turbine eoliene pentru primul parc eolian maritim din SUA se pregătesc de instalare şi promit un randament curios

18 August 2023, 15:19
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii câţiva ani vorbim atât de des despre noi parcuri eoliene maritime, care au început a fi construite sau au fost deja inaugurate în mările de lângă ţările din Europa, sau în China, încât pentru mulţi dintre noi ar fi o surpriză să aflăm că SUA, în acest moment, are parcuri eoliene mari terestre, însă doar două parcuri mici experimentale maritime. Unul din ele are 5 turbine eoliene, iar altul are doar 2, ambele de mică putere. Însă tot în SUA în acest moment sunt aprobate şi în proces de proiectare şi pregătire pentru construcţie tocmai 15 parcuri eoliene mari, care vor fi instalate şi conectate pe parcursul următorilor 5 ani, aşa că situaţia se va schimba rapid. Iar acum câteva zile, din Danemarca în SUA au fost livrate primele turbine eoliene, pentru primul parc eolian la care începe instalarea propriu-zisă a acestora, South Fork.
Parcul eolian va fi situat pe coasta atlantică a SUA, la hotarul dintre statele Massachusetts şi Rhode Island şi se aşteaptă ca acesta să poată fi inaugurat la finele anului 2023. Compania daneză Oversted, în colaborare cu cea americană Eversource, vor fi cele care vor instala turbinele şi le vor conecta la reţea, iar turbinele eoliene alese sunt Siemens-Gamesa 11.0-200D.
Indicii din denumirea turbinelor ne spun că fiecare turbină are 11,0 MW putere instalată, iar diametrul rotorului cu elice e de 200 metri. Parcul eolian South Fork va avea 12 asemenea turbine, însumând o putere de 132 MW. Fiecare elice are 97 metri lungime, iar suprafaţa totală de pe care se captează vântul de o singură asemenea turbină e de 31.400 metri pătraţi, deci 3,14 hectare. Turbina e una de tip maritim, care e prevăzută doar pentru zone unde sunt vânturi puternice frecvent. Nu e cea mai puternică din lume, dar e de 2,3-3,0 ori mai puternică decât majoritatea turbinelor eoliene de uscat din SUA.
Şi, de fapt, randamentul acestor turbine maritime e mai mare decât al celor de uscat pentru că intensitatea medie a vânturilor din zonele maritime e mai mare, de obicei. De fapt, nişte cifre anunţate pentru acest prim parc maritim din SUA, ne dau şi o imagine clară a randamentului aşteptat, iar prin randament înţelegem la cel putere efectivă medie va opera în timp de un an turbina eoliană, faţă de puterea sa maximă instalată. La turbinele mai de demult, de uscat, randamentul putea fi de 20-25%. Deci, dacă aveam o turbină de 3 MW putere, pe termen lung, cu toate perioadele de lipsă de vânt, sau vânt mai slab decât cel maxim, putea conta pe o putere medie reală de 0,60-0,75 MW. Turbinele maritime, pe de altă parte, au uneori perioade în care toată ziua funcţionează la capacitate maximă, iar uneori intră şi în zona de rezervă, cum s-a întâmplat în cazul recentului record din Danemarca, când o turbină de 15 MW putere, a funcţionat 24 ore la puterea efectivă de 15,125 MW şi a depăşit astfel randamentul său teoretic de 100%. Dar, bineînţeles, chiar şi acea turbină nu are parte de vânturi atât de favorabile pe durata unui întreg an.
Cifrele din noul parc eolian din SUA arată o estimare că cele 12 turbine eoliene maritime vor produce împreună circa 750 GWh de electricitate anual. Asta înseamnă cam 62,5 GWh electricitate produşi de o singură asemenea turbină, timp de un an. Într-un an sunt 365 zile a câte 24 ore, deci avem 8.760 ore, şi împărţind cantitatea de 62,5 GWh de electricitate, sau 62.500 MWh, la 8.760 ore, ajungem la o cantitate de 7,1 MWh produşi în mediu în fiecare oră, de o turbină, ceea ce înseamnă o putere medie de 7,1 MW din cei 11 MW maximi ai turbinei. Iar asta înseamnă deja un randament de 64-65%, la nivelul unui întreg an, o cifră excelentă, de fapt. Iar asta vine şi din dimensiunea turbinei, da în primul rând din locul amplasării ei, unde există mult mai mult vânt, care suflă mai des şi mai intens, şi face ca acest randament să fie posibil. Tocmai de asta, şi în România se aud tot mai multe voci că, pe lângă parcurile eoliene autorizate pentru zona de uscat a Dobrogei, ar fi oportun să se treacă la implementarea de proiecte majore în Marea Neagră, lângă ţărmul României.
Foto: Imagini din procesul de livrare al primelor turbine eoliene din parcul South Fork
0
6,255
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!