(VIDEO) Aceasta e noua generaţie Toyota Land Cruiser, offroader-ul care revine la originile sale într-un mod formidabil

2 August 2023, 11:48
Ilie Toma
Toyota tocmai a dezvăluit noua generaţie Land Cruiser şi din start trebuie să eliminăm orice posibilă confuzie — acest model nu e un înlocuitor pentru Land Cruiser 300, ci un frate mai mic, care vine să înlocuiască modelul ce era cunoscut până acum în multe regiuni ale lumii drept Land Cruiser Prado. Doar că noua generaţie va fi disponibilă global, inclusiv în SUA, unde n-a fost prezent de foarte mult timp. Marea noutate este că noul Land Cruiser e un offroader care revine la originile sale şi o face într-un mod formidabil!
Ca şi noul Lexus GX, acest Land Cruiser adoptă o siluetă rectangulară, de offroader sadea. Toyota spune că noul model a fost inspirat din silueta modelelor clasice, începând cu cele lansate acum 70 de ani, dar şi următoarele generaţii legendare.
Unii fani vor spune inevitabil că grila frontală le aminteşte şi de renumitul FJ Cruiser de acum un deceniu, iar un lucru e cât se poate de clar — Toyota a înţeles ce comoară se ascunde în reputaţia lui Land Cruiser şi acum, redându-i autenticitatea care-i lipsea, va culege roade imense!
Practic, noul Toyota Land Cruiser va concura acum în liga lui Ford Bronco, venind cu o inginerie modernă şi cu adevărat capabilă în ofrfroad, dar totodată jucând un pic şi pe revenirea la origini.
Maşina nu e mică în dimensiuni, având tocmai 4,92 metri în lungime şi 1,98 metri lăţime. E atât de mare, de fapt, încât poate avea şi 7 locuri la bord, la dorinţă.
Foto: Versiune cu 7 locuri a lui Land Cruiser

Formele rectangulare, cu geamuri mari, au favorizat şi asigurarea unui grad excelent de vizibilitate pentru şofer, util mai ales în condusul de offroad.
Modelul vine şi cu câteva soluţii inginereşti interesante. Va avea, de exemplu, o bară anti-ruliu deconectabilă printr-un buton, în premieră pentru Toyota. Asta va permite şoferului prin conectarea sau deconectarea ei să aibă o manevrabilitate bună pe asfalt, iar în offroad să poată reda suspensiei o articulaţie mai mare.
Suspensia, apropo, nu are punţi rigide, ci face uz de o construcţie avansată de dublu braţ pe puntea faţă şi multilink pe puntea spate. Şi, pentru prima dată, acest Land Cruiser va avea direcţie asistată electric.
Fireşte, noua generaţie Toyota Land Cruiser e un model construit pe cadru dur, după reţeta clasică de offroader-e. Şi ceva ne spune deja că această generaţie va fi un viitor model legendar, bun şi de exploatări intense prin cele mai dificile locuri de pe planetă, dar şi de colecţionat în garajele pasionaţilor.
În Europa, noua Toyota Land Cruiser va veni cu motorul diesel de 2,8 litri, cu 4 cilindri în linie, care dezvoltă 204 CP, cunoscut de pe Hilux. Motorul va fi cuplat cu o cutie automată, iar din 2025 va fi disponibilă şi o motorizare mild hibridă.
În SUA, noul Land Cruiser va fi oferit cu un sistem de propulsie hibridă i-FORCE MAX, care combină un motor turboaspirat de 2,4 litri cu un electromotor de 48 CP şi cu o baterie Ni-MH de 1,87 kWh. Electromotorul e integrat în cutia de viteze, aşa că îşi aduce contribuţia la transmiterea puterii către toate cele 4 roţi. Iar puterea totală a sistemului e de 326 CP mecanici. Cuplul sumar e de 630 Nm.
Sistemul 4x4 e unul permanent, având un diferenţial blocabil între axe şi un demultiplicator de cuplu, controlat electronic. Va fi oferit standard şi un diferenţial blocabil pe puntea spate.
În SUA, Toyota Land Cruiser cu sistem de propulsie hibridă va porni de la un preţ de aproximativ 54-55 mii dolari. Preţurile pentru versiunea europeană diesel nu au fost deocamdată anunţate.
Vezi mai jos şi un video cu versiunea americană, pentru a înţelege spiritul noului Land Cruiser.
0
4,151
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!