(VIDEO) Dreptul de a deţine o maşină în Singapore are un preţ exorbitant, după care maşina costă de 8-10 ori mai mult decât în alte regiuni

15 August 2023, 12:55
Redacţia PiataAuto.md
Cât ar costa să deţii o maşină de vis prin părţile noastre? Vreo 20-30 mii cel puţin, dacă e una clasică şi rară, sau vreo 100 mii dacă e una modernă ultra-performantă? Dar o maşină mai simplă, la mâna a doua? O poţi găsi şi cu 5 mii sau chiar mai puţin, nu? Ei bine, în acest context, e aproape inimaginabil prin ce condiţii draconice trebuie să treacă cei care vor să deţină o maşină în Singapore, un stat insular foarte limitat în spaţiul său.
Toate maşinile, de la cele noi, dar mai ales cele la mâna a doua, sunt cam de 8-10 ori mai scumpe decât preţurile din alte regiuni, pentru că sunt relativ puţine şi pentru că şi procedurile de import sunt birocratice şi dificile. Dar pe lângă asta, însăşi dreptul de a deţine în proprietate o maşină e posibil doar dacă-ţi cumperi aşa-numitul COE, adică certificate of entitlement.
Acest certificat trebuie cumpărat pentru orice vehicul, indiferent de preţul său. Preţul lui pentru o motocicletă e cel mai mic, de 11.501 dolari. Pentru un camion, preţul e de 82.100 dolari. Iar pentru maşini, există două tipuri de certificate, ambele usturătoare în preţ. Pentru maşinile care au până la 1.600 cm cubi şi 130 CP, sau până la 140 CP dacă au cilindree mai mare, e nevoie de cumpărarea unui certificat de tip A, care costă 99.499 dolari! Pentru o orice maşină mai puternică de atât sau cu motor mai mare, preţul certificatului de tip B este de 126.889 dolari!
Aceste preţuri oscilează de la o perioadă la alta în funcţie de interesul publicului pentru ele. Practic, în fiecare lună, în primele două zile, se emite o cotă de aproximativ 900 de certificate de fiecare categorie pentru acea lună, pentru care cei care vor să le cumpere licitează. De obicei numărul doritorilor e de minim 2 ori mai mare decât certificatele emise, motiv din care jumătate din doritori rămân fără certificate, în aşteptare de alte luni sau în aşteptarea de a mai strânge bani pentru ele.
Preţurile indicate mai sus sunt afişate pe site-urile din Singapore şi par a fi în dolari locali, dar judecând după faptul că e o licitaţie şi preţul final e oricum mai mare, iar pe deasupra mai sunt şi comisioane de procesări, putem considera cifrele ca fiind aproximativ egale cu valoarea în dolari americani.
Şi paradoxul e că un asemenea certificat de 100-127 mii dolari e necesar atât dacă-ţi cumperi un Lamborghini modern sau un Citroen clasic, cât şi dacă ai vrea să-ţi cumperi o banală Toyota Yaris. Prin urmare, în asemenea condiţii, când oamenii plătesc asemenea sume pe dreptul de a deţine maşini, puţini îşi îndreaptă alegerea spre maşini mai simple ulterior, pentru că acestea nu mai justifică efortul. Dacă tot ai plătit 100 sau 127 mii ca să ţi se permită deţinerea unei maşini, măcar să ai una de toată plăcerea, nu? Şi apoi, certificatele au valabilitate de 10 ani, după care, dacă vrei să păstreze maşini, mai plăteşti o sumă similară, sau eşti nevoit s-o vinzi în afara ţării, la preţ de nimic.
Ei bine, un fotograf li youtuber pasionat de maşini clasice superbe, în special japoneze, a mers în Singapore şi a intrat în această lume a paradoxurilor prin care trec proprietarii de acolo.
Acesta a fost şi la întâlniri de pasionaţi de maşini clasice şi a fost consternat să afle ce preţuri colosale au maşinile, care prin alte părţi sunt vândute la preţuri decente. Sunt doar 5 exemplare Toyota Corolla AE86 rămase în Singapore, de exemplu, şi ultima tranzacţie cu una din ele s-a făcut la preţ de 300.000 dolari din Singapore, echivalent a circa 275.000 dolari americani!
Dar, în mod paradoxal, toate aceste bariere birocratice cu costuri uriaşe, au făcut ca oamenii care au ajuns să aibă maşini clasice să le preţuiască de 8-10 ori mai mult decât o fac, poate, cei din alte părţi. Da, tot ei spun că se simt prostiţi să plătească asemenea costuri exorbitante doar pentru a putea deţine aceste maşini, dar odată ce au intrat în lumea asta, investiţii de câteva zeci de mii de dolari pe maşina propriu-zisă, pentru a o modifica sau o readuce la o stare impecabilă, nu mai par atât de mari.
Youtuber-ul de mai jos reuşeşte să intre frumos în această lume specială şi necunoscută a pasionaţilor din Singapore, lume care e condimentată cu maşini superbe, şi care ar putea să ne facă să apreciem mai mult costurile mai mici de prin părţile noastre.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
16,588
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!