(VIDEO) O navă cu motor diesel în doi timpi a pornit în prima călătorie din lume care va testa velele metalice pentru propulsia maritimă cu vânt

22 August 2023, 16:15
Redacţia PiataAuto.md
Ultimii ani am vorbit tot mai des despre ideea mai multor grupuri de ingineri din lume de a reveni la propulsia pe bază de vânt în domeniul transporturilor maritime. Navele actuale, mai ales cele transportatoare de containere, sunt printre cei mai mari poluatori de pe planetă, iar reţeta veche de mii de ani a corăbiilor cu vele, adaptată la tehnologiile moderne, ar putea să ne amintească tuturor că vântul e gratis şi fără emisii. Acum nu se mai discută despre velele clasice de pânză, ci de nişte construcţii metalice verticale, cu rol de vele, care funcţionează pe baza efectului aerodinamic similar celui al unei aripi de avion. Aceste construcţii au formă adaptabilă în timp real în funcţie de direcţia vântului şi cea de deplasare a navei. Acum prima navă cu asemenea vele metalice, Pixys Ocean, a pornit într-o călătorie din Singapore spre Brazilia, pentru testa pentru prima dată în viaţa reală, într-o rută oceanică, această tehnologie.
Şi mai interesant e că nava Pixys Ocean e una care are deja 6 ani în operare şi e echipată cu un motor diesel în doi timpi, produs de MAN, care livrează până la 14.280 kW, sau 19.415 CP. Motorul diesel a rămas prezent în toată ecuaţia, iar pe lângă el nava a primit două sisteme de propulsie cu vânt, de 37,5 metri înălţime fiecare. Nava, apropo, are 229 metri lungime, 32,26 metri lăţime şi poate transporta peste 27.000 tone la bordul său, iar montarea sistemelor de propulsie de vânt pe o navă care are deja o vârstă în operare a fost făcută intenţionat, pentru a demonstra că tehnologia ar fi aplicată şi navelor vechi, cu motoare poluante, dar care au structura încă bună şi ar putea trece la propulsie ecologică acum, nu peste 20 sau 30 ani când vor ieşi din uz.
Aşadar, noile catarge metalice active, cu rol de vele, vor asigura captarea forţei vântului şi vor ajuta la propulsia navei. În acest prim experiment se vor face măsurări exacte a eficienţei acestor vele şi a forţei de propulsie pe care acestea reuşesc să o imprime navei. Motorul diesel va funcţiona în permanenţă în acest experiment, doar că el va fi redus în turaţii, pentru a dezvolta mai puţină putere şi a consuma mai puţin. Inginerii implicaţi în acest proiect, însă, estimează că fiecare din cele două sisteme de vele de pe navă va contribui la economisirea a 1,5 tone de diesel pe zi, deci 3 tone de diesel economisit în total, pe zi, cu evitarea emisiilor corespunzătoare de CO2.
John Cooper, de la BAR Technologies, compania care a inventat tehnologia velelor în această formă, spune că ar fi perfect dacă ar exista motoare marine care pot fi mai flexibile la turaţii, sau pot fi oprite temporar, cum se întâmplă la maşinile hibride. Motoarele navale diesel în doi timpi actuale, însă, nu pot fi oprite şi repornite atât de uşor, motiv din care s-a ales acum varianta prin care motorul lui Pixys Ocean va funcţiona la turaţii reduse, lăsând velele să preia diferenţa de putere.
Cei implicaţi spun că după acest experiment va urma dezvoltarea la scară mare a tehnologiei, iar experimentul e necesar pentru a confirma viabilitatea ei, dar şi calculele teoretice în practică. Ulterior, s-ar putea recurge la un număr mai mare de vele pe fiecare navă, ca motoarele cu combustie să fie inclusă doar la urgenţe sau atunci când lipseşte vântul. Electricitatea necesară la bord ar fi asigurată de elice subacvatice, care ar fi rotite la deplasarea navei propulsate de vânt şi ar genera electricitate. Deocamdată, inginerii care au pus la cale acest experiment promit să ne anunţă cifre interesante la finalizarea lui, inclusiv cu cât a consumat mai puţin motorul diesel datorită velelor, câţi CP de forţă de propulsie a venit de la vânt şi ce viteză va fi avut nava în drumul său din Asia spre America de Sud.
Vezi mai jos şi un video cu nava pornită în prima călătorie de teste.
0
36,497
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!