(VIDEO) Un norvegian a descoperit o maşină electrică chinezească cu un consum aproape cât al unui autobuz electric
20 August 2023, 15:42 Redacţia PiataAuto.md
Producătorii chinezi de maşini electrice îşi fac tot mai simţită prezenţa la nivel global, iar calea lor spre a cuceri publicul european în ultimii ani trece prin Norvegia, de obicei. Atât datorită predilecţiei acestei ţări pentru maşini electrice, cât şi din considerentul că în această ţară pot fi obţinute mai uşor omologări şi autorizări de a vinde aceste maşini, înainte de le omologa pe întregul continent. Ei bine, un youtuber din Norvegia a condus recent un nou model chinezesc lansat în Norvegia, Maxus eT90, şi a descoperit că acesta are un consum uriaş de electricitate, care a depăşit toate celelalte maşini electrice testate de el în condiţii similare şi în unele ipostaze s-a apropiat de consumul autobuzului electric Eurabus 3.0, testat de el anterior!
Maxus eT90 e un pick-up electric, construit pe o platformă a unui pick-up obişnuit cu motoare cu combustie. Maşina are un electromotor de 177 CP, care propulsează doar puntea spate, însă greutatea sa proprie e de 2,3-2,4 tone, deci o maşină foarte grea, pentru o asemenea putere. Aşa că acceleraţia de la 0 la 100 km/h e de 12,3 secunde. Norvegianul nu a testat Dacia Spring, aşa că în lista lui, Maxus a devenit cel mai lent model chinezesc. Spring, însă, ar fi fost mai lent, bineînţeles, dar măcar Spring are avantajul de a consuma puţin!
Greutatea mare a lui Maxus vine şi din dorinţa de a-i conferi maşinii o baterie mai mare, şi acest model chinezesc are o baterie imensă de 88,6 kWh. În mod normal, pe un autoturism electric modern, o asemenea capacitate de stocare ar asigura până la vreo 600 km autonomie sau mai mult, dar măcar vreo 480-500 dacă vorbim de un SUV mare. Dar pe acest pick-up autonomia reală e de doar vreo 200 km şi un pic, uneori şi sub 200 km dacă se conduce constant la viteze de autostradă, viteze care sunt maxime pentru el!
Şi asta pentru că la peste 120 km/h, de obicei maximul ajungând până la 125 km/h indicaţie pe vitezometru, consumul de electricitate trecere de 60 kWh/100 km! De fapt, cifra e mai mare de 60, doar că pe bord nu se poate afişa mai mult de 60 kWh. Se pare că şi aerodinamica joacă un rol important aici, dar totuşi, dacă ai vrea să conduci acest pick-up pe o autostradă lungă, pe care să vrei să menţii constant un ritm de 125 km/h, tinzând să ai măcar 130 km/h, maşina asta s-ar sforţa atât de mult, încât ar putea arăta un consum de 60-70 kWh/100 km, aproape cât acel autobuz pomenit mai sus, de 8,5 metri lungime, care indicase un consum de 69,5 kWh/100 km! Şi asta chiar dacă maşina limitează puterea motorului la 60% pe autostrăzi, ca acesta să nu supraîncălzească bateria, trăgând prea mult putere pe distanţe mari din ea.
E bine, după 1.000 km parcurşi prin toate variaţiile de viteză şi într-un tempo mai moderat de condus, consumul mediu real măsurat a fost de 40,4 kWh/100 km, cifră care înseamnă oricum maşina cu cel mai mare consum de maşină electrică din tabelul său imens de modele, cu excepţia unui Mercedes testat în condiţii de ger aprig. În rest, cel mai apropiat model de acest pick-up chinezesc e acel autobuz electric.
Chiar şi un consum mediu realist de 40,4 kWh/100 km, obţinut în ritm foarte domol şi eficient de condus, înseamnă că bateria aia mare poate asigura doar 200 km de autonomie, iar ca să nu stai până la 100% încărcare şi să nu mergi până la 0, va trebui ă încarci efectiv cam o dată la 150-170 km. Tradus în cifre de consum, putem calcula cât ar costa 40,4 kWh pentru fiecare regiune, ca să parcurgi cei 100 km.
Maxus are şi electromotorul extraordinar de expus în felul în care e montat lângă puntea spate, cu fire care atârnă şi care ar putea fi rupte la cea mai mică ieşire în offroad.
Modelul chinezesc nu e ieftin, de altfel. În Norvegia el costă echivalentul a 50.500 euro fără opţionale şi alte costuri aferente, iar în Germania preţurile încep de la peste 56 mii euro.
Vezi mai jos cum arată o experienţă de condus a 1.000 km cu acest pick-up. Apropo, acesta încarcă destul de lent la prize fast-charge, aşa că la turul de 1.000 km, autobuzul electric a fost mai rapid decât această maşină electrică!