(VIDEO) Un norvegian a încercat să parcurgă 1000 km cu BYD Atto 3, una din cele mai noi electrice chinezeşti, dar s-a supraîncălzit bateria, iar încărcările au eşuat constant

10 August 2023, 16:11
Redacţia PiataAuto.md
Producătorii chinezi au făcut paşi gigantici în dezvoltarea maşinilor electrice, iar BYD e în prezent unul din cei mai mari producători de maşini electrice la nivel mondial, fiind aproape de a depăşi Tesla. Totuşi, când vine vorba de rafinamentul ingineriei, se pare că micile detalii sunt departe de a fi rezolvate. Cel puţin asta a experimentat un youtuber din Norvegia, specializat în teste detaliate de maşini electrice, care a încercat să parcură 1.000 km cu un BYD Atto 3, una din cele mai noi maşini chinezeşti.
Deşi maşina e una relativ nouă pe piaţă, şi are sistem de management termic al bateriei, menit să o răcească, se pare că acest sistem funcţionează după un timer predefinit, fără a ţine cont de temperatura reală a bateriei, iar când maşina merge distanţe lungi şi are sesiuni de încărcări consecutive, bateria ajunge foarte repede să se supraîncălzească, până şi în condiţiile climei răcoroase din Norvegia.
Atunci când ajunge la 45-46 grade, performanţa bateriei scade brusc, iar maşina reduce şi puterea de încărcare de la vreo 85 kW până la valori mult mai mici. De asemenea, aceeaşi supraîncălzire a fost constatată şi în mişcare, iar atunci bateria refuză să dea puterea necesară pentru propulsie, ceea ce face maşina e efectiv mai lentă, fără a anunţa vreo problemă. Cifrele au fost văzute, însă, pe un display conectat la sistemul maşinii, care monitorizează parametrii bateriei în timp real.
Sesiunile de încărcare au eşuat constant, fie deconectându-se după o perioadă, fie refuzând cu totul începerea încărcării. Nici consumul n-a fost tocmai mic, de 25,89 kWh/100 km, mai ales dacă luăm în calcul dimensiunea relativ compactă a maşinii.
Şi e paradoxal că maşina atinge permanent aceste stări de supraîncălzire, când e condusă 1.000 km în continuu, deşi afară în Norvegia erau doar 18 grade Celsius. Aşa că youtuber-ul ajunge să se întrebe, pe bună dreptate, ce ar face această maşină la 30 sau 35 grade Celsius, într-o climă mai aridă? Şi totul e şi mai surprinzător, întrucât bateria prezentă pe acest model e tip BYD Blade, calificată drept un vârf al tehnologiei de către creatorii săi, având avantajul de a fi foarte compactă şi redusă în înălţime, ocupând astfel puţin spaţiu sub podeaua maşinii!
Vezi toată experienţa mai jos.
0
48,144
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!