(VIDEO) Un tânăr de 19 ani a traversat Oceanul Pacific de unul singur, cu o barcă cu pânze

29 August 2023, 14:53
Redacţia PiataAuto.md
Un tânăr de doar 19 ani, pe nume Garrett, tocmai a traversat Oceanul Pacific de unul singur, cu o barcă cu pânze, bizuindu-se în principal pe vânt drept forţă de propulsie. Traversarea a avut loc din direcţia nord-sud, din Hawaii spre Polinezia Franceză, pe o distanţă în linie dreaptă de circa 2.400 mile nautice sau aproape 4.500 km. În realitate, însă, din cauza lipsei de vânt, sau a vântului din direcţie nepotrivită şi a devierilor de pe traseu, distanţa efectivă de navigare a fost mai mare.
Tânărului i-a luat 30 de zile să navigheze această distanţă. Acesta spune că s-a pregătit de această călătorie aproape 2 ani, muncind totodată la barca sa, una de tip Nor’sea 27. Barca are 8,23 metri lungime, şi 2,44 metri lăţime, având pânze cu o suprafaţă de peste 34 m2 în total. Ea are şi un motor diesel drept asigurare, dar tânărul şi-a luat puţin combustibil cu el, doar pentru a-l avea în situaţii speciale. Şi, efectiv, a pornit motorul doar de câteva ori, inclusiv într-o zi când nu a avut deloc vânt, după câteva zile similare de derivă aproape în acelaşi loc.
Lipsa vântului a fost o problemă pentru el mai ales în regiunea ecuatorului, pierzându-se astfel zile în şir fără prea multă înaintare. Dar Garrett a avut suficientă răbdare să reziste acestor întârzieri şi zile fără mişcare.
Acesta a rămas cu telefonul defect în primele zile. A avut parte şi de cel puţin două situaţii de risc de coliziune cu alte ambarcaţiuni mai mari, întrucât cei de acolo nu răspundeau la chemările prin staţia radio şi se îndreptau pe traiectorii ce urmau să se intersecteze. Şi, în zona ecuatorului, a avut de înfruntat călduri toropitoare, fiind în mijlocul oceanului, pe o barcă aflată direct în razele soarelui.
Totuşi, acesta a reuşit să ajungă cu bine în Polinezia Franceză, în Tahiti, spunând că şi-a împlinit un vis pe care-l are de doi ani încoace. Video-urile sale de pe YouTube, de pe un canal pe care şi l-a creat odată cu această călătorie, au deja milioane de vizualizări, oamenii admirându-i curajul acestui tânăr de a se aventura într-o asemenea călătorie de unul singur.
Vezi mai jos două din aceste video-uri — unul de la pornire şi primele zile, şi al doilea cu lipsa de vânt la ecuator şi ajungerea la destinaţie la final.
0
1,911
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!