Oamenii de ştiinţă au descoperit posibil cel mai mare zăcământ de litiu din lume, care ar putea asigura resursele pentru decenii de producţie a maşinilor electrice

12 Septembrie 2023, 14:44
Redacţia PiataAuto.md
Cu toţii ştim deja că-n producţia maşinilor electrice actuale litiul joacă un rol extraordinar de important, în special în compoziţia bateriilor. Mai ştim că acesta e relativ limitat în formă pură, fiind concentrat doar în câteva regiuni ale planetei, în prezent el fiind extras mai ales dintr-o rocă numită spodumen, dar şi aceste zăcăminte sunt limitate în lume. Inginerii mizează, totuşi, că până la tranziţia completă a maşinilor electrice, vor fi diversificate tehnologiile de baterii, astfel încât să existe alternative mai multe şi mai viabile pentru litiu. Acum, însă, oamenii de ştiinţă au descoperit în SUA ceea ce ei estimează a fi cel mai mare zăcământ de litiu din lume, unde ar fi atât de mult litiu, încât ar fi suficient pentru producţia la scară globală a maşinilor electrice pentru zeci de ani înainte.
Zăcământul se află într-o regiune a unui fost super vulcan de la hotarele statelor Oregon şi Nevada din SUA, numită Caldera McDermitt, iar zăcământul de litiu s-ar fi format acolo în urma unor erupţii masive ale vulcanilor, de acum 16 milioane de ani. Sigur, straturile superioare depuse între timp nu sugerau că sub pământ există asemenea zăcăminte, dar descoperirea de acum a oamenilor de ştiinţă a confirmat cu fermitate prezenţa zăcămintelor de litiu şi a estimat că zona ar putea conţine 120 milioane de tone de litiu!
Pentru a pune asta în context, această cifră înseamnă că noul zăcământ descoperit în SUA ar conţine de 12 ori mai mult litiu decât ceea ce se conţine în regiunea Atacama Salt Flat din deşertul Atacama, în Chile şi Bolivia, acolo unde se considera a fi zona cu cele mai concentrate şi masive zăcăminte de litiu.
Mai mult ca atât, pentru că provin din lavă vulcanică, zăcămintele de litiu descoperite acum în SUA sunt într-o formă mai pură şi mai uşoară de extras, ceea ce va însemna că viitoarele procese de extracţie din această regiune vor necesita mai puţină apă şi energie şi, deci, vor avea un impact de mediu mai mic.
Descoperirea de acum, indiferent de cantitatea exactă ce urmează a fi confirmată, va fi oricum una de un impact uriaş, atât economic, cât şi ecologic şi chiar strategic. Pe de o parte, ea va spulbera reticenţa şi semnalele de alarmă ale multor oameni din industria auto, care atenţionau că pe pământ pur şi simplu nu există suficiente zăcăminte de litiu pentru ca să putem trece complet la maşinile electrice, după cum atenţiona acum câteva luni şeful Stellantis, de exemplu.
Pe de altă parte, pentru SUA asta înseamnă că foarte mulţi producători auto şi fabrici de baterii vor dori să-şi localizeze fabricile mai aproape de sursa de litiu, cel puţin fabricile de producţie a bateriilor. Iar la nivel strategic global, asta înseamnă mai puţină dependenţă de China pentru litiu, or, la nivel cantitativ China deţine cele mai mari capacităţi de extracţie a celor mai multe minerale necesare producţiei de baterii pentru maşinile electrice din lume. Acum, noua descoperire a acestui zăcământ uriaş din SUA are toate şansele să schimbe perspectiva globală şi, totodată, are şansa de a influenţa preţul bateriilor pentru maşinile electrice în următorul deceniu şi a impulsiona şi mai mult dezvoltarea acestora.
0
24,822
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!