(VIDEO) Cum e produs noul Xiaomi SU7, la noua fabrică dedicată acestuia, care produce o maşină la fiecare 76 secunde, cu foarte puţini angajaţi

5 Aprilie 2024, 19:50
Redacţia PiataAuto.md
Noul Xiaomi SU7 e un model atât de popular în China, încât în primele momente de la lansare au fost vândute toate maşinile care pot fi fabricate în acest an la fabrica de lângă Beijing. Ingineria avansată a acestuia, dar şi modul formidabil în care această maşină e integrată cu alte electronice Xiaomi, a făcut-o o vedetă care a eclipsat orice alt model electric în China. Desigur, şi preţul care începe de la circa 35 mii dolari e un factor imens care i-a propulsat popularitatea or, de ce ar mai cumpăra cineva un VW ID.7 sau alte modele electrice care tot încearcă să convingă publicul că nu vor repeta greşelile din trecut, când există un producător autohton în China, care a făcut produsul bine din start. Doar Tesla, prin abordarea sa, e un concurent direct din mărcile occidentale. Şi dacă mulţi producători abia admiră tehnologii de producţie precum Gigacast şi Gigapress, cu ştanţare a unor piese imense în procesul de fabricare, Xiaomi a făcut totul corect din start, şi tocmai de asta poate oferi preţ atât de competitiv.
Un video publicat recent de Lei Jun, CEO-ul Xiaomi, arată cum e produsă noul Xiaomi SU7 la fabrica acestei companii. Se poate vedea o paralelă a lui Gigapress — numită Xiaomi Hypercast, cu o forţă de 9.100 tone!
Şi ea produce întreaga zonă centrală structurală a maşinii dintr-o singură mişcare, economisind operaţiuni, energie şi timp.
Toate celelalte bucăţi de caroserie sunt produse pe loc, toate prin ştanţări eficiente ale unor piese mari, trecute apoi sudări, nituri, tratare cu adeziv, toate fiind proces automatizate, desigur.
Verificările de alinieri ale panourilor de caroserie se fac prin fascicule laser şi citiri automatizate. La fel, transportările de piese către linia de asamblare se fac de unităţi automatizate, autonome, şi ar fi fost bizar dacă o companie precum Xiaomi, care până şi aspiratoare inteligente proprii, n-ar fi făcut asta în propria fabrică. Dar asta înseamnă că toate aceste procese de până acum practic nu implică muncă umană.
Vopsirea caroseriei e tot automatizată, cum se întâmplă peste tot, dar la Xiaomi până şi polisarea a automată.
Apoi şi bateriile sunt produse automatizat, iar carcasele finale vin tot transportate de un soi de platforma autonome, fiind apoi ridicate de braţe automatizate şi instalate în structura maşinii.
Până şi uşile, suspensia, şi roţile sunt fixate automatizat, ba chiar şi planşa de bord — lucrări care la multe fabrici europene se fac cu utilaje dirijate de oameni.
Mai mult ca atât, şi verificările ulterioare de calitate au loc tot cu o mare parte automatizată. Desigur, mai există oameni la anumite procese, dar ei sunt extrem de puţini, în comparaţie cu o fabrică italiană care fabrică Fiat 500e la Mirafiori, de exemplu, sau multe alte exemple.
Într-atât de lipsit de factor uman e totul la Xiaomi, încât la final până şi maşina gata fabricată rulează singură, autonom, spre zona automobilelor finalizate.
Şi la fiecare 76 de secunde o nouă maşină iese pe această poartă finală a fabricii!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
2
4,199
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!