(VIDEO) Cauza principală a ambuteiajelor dintr-o intersecţie din Chişinău era o trecere de pietoni, iar acum un semafor a rezolvat parţial problema

20 Septembrie 2023, 10:02
Redacţia PiataAuto.md
Intersecţia cu sens giratoriu a străzilor Alecu Russu, Kiev, Bogdan Voievod şi Moscova din Chişinău e una din cele mai aglomerate din Chişinău, mai ales în orele de vârf. Paradoxal, însă, cea mai mare reţinere a traficului nu venea de la fluxul mare al maşinilor, iar şoferii care circulă des prin regiune s-ar putea să fi observat asta. Analiza fluxurilor de trafic a arătat că principala cauză a ambuteiajelor era trecerea de pietoni de pe strada Kiev din apropierea acestei intersecţii.
Fluxul de pietoni e foarte mare aici, astfel încât maşinile trebuiau mai mult să staţioneze şi arareori să se strecoare câte 2-3 maşini între reprizele de noi treceri. Asta forma ambuteiaje lungi pe strada Kiev şi făcea ca maşinile intrate pe cerc să nu poată ieşi de pe el, din cauza trecerii prea apropiate de intersecţie, unde opreau maşinile şi le ţineau pe cele aflate pe cerc în spate, în aşteptare. Inevitabil, maşinile aflate pe cerc le încetineau pe toate cele din jur, care voiau să intre pe cerc din celelalte direcţii.
Acum, în sfârşit, soluţia logică a fost aplicată — o trecere de pietoni semaforizată, care dă reprize clare în care pietonii trec în grupuri mai mari şi mai eficient, pe de o parte, iar când e verde la maşini, un flux mult mai mare de trafic reuşeşte să treacă pe acolo. S-ar părea că e un lucru elementar, însă în Chişinău uneori şi soluţiile elementare vin după luni şi ani de congestii. Iar aici a fost vorba de ani de zile. Soluţia suplimentară, care a ajutat, a fost deplasarea noii treceri de pietoni mai departe de sensul giratoriu, astfel încât maşinile oprite la trecere să nu reţină traficul de pe sensul giratoriu.
Un vizitator, care trăieşte în zona sectorului Ciocana şi traversează frecvente pe aici, spune că efectul schimbării s-a făcut simţit imediat şi ne-a trimis şi un video cu o traversare în condiţii de trafic mai liber de amiază. Vezi totul mai jos.
0
3,578
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!