(VIDEO) Un convoi de transport agabaritic prin România şi Moldova a livrat transformatoare Siemens de mare putere şi echipamente performante pentru Moldelectrica

12 Martie 2024, 17:22
Redacţia PiataAuto.md
Reţeaua electrică din Republica Moldova are parte de livrări de echipamente de înaltă performanţă, de care nu a avut parte niciodată până acum, iar aceste echipamente uriaşe, cu o greutate totală de 600 tone au fost transportate în aceste zile din portul Constanţa din România spre Chişinău, într-un convoi de camioane însoţite de poliţie, într-o operaţiune specială de transport agabaritic.
Cele mai mari şi mai importante piese sunt 4 transformatoare de mare putere, produse de Siemens Energy, unul din cel mai reputaţi producători de asemenea echipamente din lume.
Mai exact, vorbim de transformatoare monofazate automatizate, de 400/330/35 kV, cu o sarcină de 210 MVA fiecare. Aceste transformatoare vor permite racordarea noii linii electrice aeriene Vulcăneşti-Chişinău la reţelele electrice conectate la staţia electrică Chişinău.
Practic, aceste 4 transformatoare noi vor asigura şi racordarea noii linii electrice, dar şi extinderea actuală a instalaţiei electrice de 330 kV din Chişinău, astfel încât întreg nodul electric al centrului ţării să poată fi alimentat direct de la noua linie şi totodată să existe posibilităţi tehnice avansate de transport transfrontalier al electricităţii dintre Moldova şi România la parametri moderni, cu funcţiona sigură şi cu pierderi minimizate de transformare şi transportare.
Pe lângă cele 4 transformatoare uriaşe, livrarea contractată acum conţine şi o mulţime de alte echipamente electrice avansate, în total fiind vorba de 20 de camioane de echipamente.
Contractorul acestei livrări este asocierea companiilor Siemens Energy SRL, Electromontaj SA şi Energotech SA din România. Beneficiarul echipamentelor va fi Moldelectrica, operatorul reţelei de transport electric şi de sistem din Republica Moldova.
Aceste echipamente reprezintă una din cele mai ample modernizări şi evoluţii de infrastructură electrică, realizate de Moldova de 33 de ani încoace. Liniile electrice ale Moldovei au o ramificare bizară, care se centrează la centrala CERS, situată în regiunea transnistreană, fapt care face întreg sistemul energetic oarecum vulnerabil, dar nimeni din guvernele anterioare nu pare să fi văzut un fapt nefiresc în asta timp de 30 de ani. Chiar şi importul de electricitate din România trebuie să treacă de facto prin acel punct central din apropiere de CERS, pentru a ajunge mai apoi la Chişinău şi în nordul ţării. Moldova a făcut un pas major la început de an 2022 pentru a se deconecta, împreună cu Ucraina, de la sistemul energetic al Rusiei, rămas din perioada URSS, pas pe care ţările baltice, de exemplu, abia urmează să-l facă în 2025, şi se pregătesc acum pentru acel moment. Însă totodată, harta actuală a liniilor electrice, şi existenţa unei singure linii de 400 kV la Isaccea de conectare cu UE nu putea rămâne o normalitate.
Foto: Traseele liniilor electrice actuale, conectate la reţaua electrică naţională

Tocmai de asta, pe parcursul ultimului an şi jumătate a fost construită linia directă de 400 kV de la Vulcăneşti spre Chişinău.
Iar o altă linie electrică de 400 kV e deja în proces de pregătire a licitaţiilor, Moldova urmând să mai aibă astfel o conexiune cu România şi UE, realizată între Bălţi, Făleşti şi Suceava, la standard de 400 kV.
Foto. Traseul liniei de 400 kV, planificată între Bălţi şi Suceava

Sunt lucruri atât de necesare şi de fireşti pentru o siguranţă energetică elementară, încât marea noastră revoltă a tuturor, a celor din Moldova şi România, ar fi să ne întrebăm de ce nimeni nu s-a obosit să le facă până acum din 1991 încoace? Aceste legături de infrastructură elementare trebuiau să fie printre primele proiecte între cele două ţări, imediat după independenţă.
Din fericire, se fac măcar acum, iar după aceste transporturi agabaritice vor urma şi lucrările de instalare, testare şi predare a noilor echipamente, lucrări care vor fi făcute de aceeaşi asociere de companii din România.
Foto: Placa tehnică de pe unul din transformatoare indică 111,5 tone greutate

Vezi în video-ul de mai jos şi imagini de la transportul agabaritic prin România şi Moldova.
2
54,711
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!