(VIDEO) Cum arată un avion AWACS pe interior şi ce poate vedea el din cer

2 Septembrie 2023, 17:23
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul an şi jumătate e posibil să fi auzit mult mai des de avioane AWACS, care monitorizează zone imense de la mare altitudine, având capacităţi descrise ca fiind ultra avansate, dar nu foarte cunoscute publicului larg. De fapt, modelul de avion e Boeing E-3 Sentry, iar AWACS e denumirea sistemului de control şi alertare timpurie de care dispune şi care e asociat cu acea structură în formă de disc, de deasupra fuzelajului. Ei bine, autorul unui canal de YouTube specializat în aviaţia şi avioane curioase a reuşit să ajungă la bordul unui asemenea avion, împreună cu o echipă a forţelor aeriene care îl pilotau, şi să exploreze astfel cum arată din interior un avion AWACS şi ce poate vedea el din aer!
În primul rând, deşi noi, prin sud-estul Europei, am început a vedea ştiri despre aceste avioane monitorizând spaţii aeriene din 2022 încoace, avionul şi tehnologia de bază există, de fapt, din 1976. Au fost construite peste 65 de asemenea avioane, folosite în mai multe regiuni ale lumii de către forţele aeriene. Asemenea avioane AWACS, apropo, au monitorizat spaţiul aerian al Moldovei de pe teritoriul României în timpul summit-ului comunităţii politice europene din iunie 2023. Cum arată, deci, aceste avioane pe interior?
Avionul e bazat pe un Boeing 707, un model civil care nu mai zboară din 1983, dar care în ipostaza sa AWACS mai e folosit şi astăzi. Discul său imens e un radar ultra precis şi puternic, capabil să identifice în detaliu tot ce se întâmplă în jurul său pe suprafaţa pământului şi în aer, de la o altitudine de 10.000 metri. Iar aceste imagini, cu ţinte identificate, pot fi partajate avioane de luptă din jurul său.
Avionul poate avea un echipaj de până la 39 de oameni, arareori fiind în componenţă deplină, dar minim 20 sunt aproape întotdeauna.
Motoarele cu reacţie sunt de model TF-33, şi sunt aceleaşi folosite şi pe renumitul B-52.
La interior, pe parcursul carierei acestui model de producţiei de noi şi noi exemplare, s-au mai făcut actualizări, astfel încât unele instrument de bord au fost înlocuite cu altele mai moderne, digitale. Dar, în esenţă, avionul are şi tehnologie de peste 40 de ani la bord, care era atât de avansată atunci şi proiectată cu atât de multe scenarii de rezervă şi redundanţă, încât e capabilă să facă faţă şi azi.
Versiunea de avion filmată în video-ul de mai jos poate vedea totul în detalii la o rază de 250 mile, sau circa 400 km. Un asemenea avion AWACS are aproape 93 tone greutate la gol, iar masa totală de decolare e de peste 147 tone, ceea ce înseamnă peste 50 de tone de sarcină utilă şi combustibil. Versiunea E-3 poate zbura peste 9.000 km, iar la nevoie poate fi realimentată în aer.
Vezi o explorare interesantă a acestei aeronave în video-ul de mai jos.
0
5,359
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!