(VIDEO) Ingineria genial de simplă a acestui camion electric minier din Canada îi permite să nu poarte tone de baterii la bord

5 Septembrie 2023, 16:45
Redacţia PiataAuto.md
Camioanele miniere sunt printre cele mai gigantice vehicule construite în lume, fiind concepute pentru a transporta sute de tone în bena lor, iar asta impune şi nevoia unei puteri mari de propulsie, cu motoare de mii de cai-putere. Camioanele foarte mari au de obicei transmisie diesel-electrică, ceea ce înseamnă că motoarele diesel uriaşe le produc electricitatea, iar roţile sunt puse în mişcare de motoare electrice, totul pentru a evita construirea unor cutii de viteze şi arbori cardanici care să reziste forţelor de sute de tone. Dar în ultimii ani au fost convertite sau lansate mai multe camioane miniere electrice cu baterii, care nu-şi mai produc electricitatea cu generatoare diesel, ci şi-o stochează în baterii. Camionul despre care vorbim azi, însă, e ceva mai special de atât.
Ca să înţelegem scara la care poate ajunge un camion minier electric similar, e suficient să ne amintim de camionul Liebherr de 240 de tone, care are o baterie de 1,4 MWh la bord, care cântăreşte doar ea 15 tone!
Camionul din Canada despre care vorbim azi, însă, a fost unul diesel la bază, cu numele Komatsu 830E, ceea ce înseamnă că avea un motor diesel V16 în 4 timpi, de 2.500 CP, care producea electricitatea necesară electromotoarelor. La 2.500 CP putere diesel, asta ar fi însemnat o putere electrică de maxim 1.800 MW livrată pentru a fi folosită de electromotoare. Iar în configuraţia sa originală, acest camion consuma 3.400 litri/100 km, sau 34 litri de motorină la 1 km parcurs pe teritoriul minei!
Ei bine, acum camionul a devenit preponderent electric, după modificări profunde. Acesta are electromotoare mai puternice, care-i propulsează roţile direct, iar acestea au nevoie de putere electrică mai mare. Însă electricitatea nu vine din baterii, ci din fire electrice de tipul celor folosite de locomotive, troleibuze şi tramvaie, iar camionul are două pantografe pentru a se conecta la ele.
O inginerie genial de simplă, deci, bazată pe tehnologie inventată acum mai mult de un secol, exclude problema majoră a minim 15 tone de baterii pe care acest camion ar fi trebuit să le poarte la bord, nemaivorbind de producţia lor sau despre faptul că 1,4 MWh de electricitate se poate consuma aici în mai puţin de o oră de deplasare, iar asta face autonomia absurdă!
Folosirea pantografelor şi firelor, însă, e cel mai logic lucru care putea fi aplicat, pentru că aceste camioane urmează practic acelaşi traseu întotdeauna, pe teritoriul relativ mic al minei. Reţeaua de fire a minei din Canada are acum o putere de 12 MW, la ea putând fi conectate simultan 4 asemenea camioane electrice miniere, fiecare trăgând din reţea o putere maximă de 3 MW. Iar asta ne sugerează că puterea electromotoarelor este acum de peste 4.000 CP, simţitor mai mult decât în varianta anterioară cu generator diesel. Iar asta le face capabile să se deplaseze mai repede, economisind tip şi crescând productivitatea.
Energia din reţea e una preponderent de la hidrocentrale, deci tot e regenerabilă. Iar având pantografe, şi nu baterii litiu-ion, durata de viaţă a acestor camioane una obişnuită. Apropo, ele au şi un motor diesel mai mic la bord, care funcţionează pentru sisteme hidraulice şi eventuala scurtă deplasare până la pantograf, dar în mediu el foloseşte doar 0,8 litri/km, în loc de 34, deci economisirea şi beneficiile ecologice sunt evidente.
Mina din Canada are 7 asemenea camioane în operare acum şi planifică să mai pună la muncă încă 4. Pe lângă camioanele propulsate electric, pe teritoriul minei şi excavatoarele uriaşe sunt electrice acum, către ele fiind trase caburi uriaşe, conectate la substaţii mobile. Din nou, nu e o inginerie absolut nouă, ci mai degrabă uitată şi genial de simplă, care ne aminteşte că uneori nu trebuie să reinventăm bicicleta, ci doar să folosim metode deja inventate, dar cumva neglijate de mult timp încoace.
Vezi mai jos şi un video cu acest camion minier electric din Canada.
0
25,809
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!