(VIDEO) Nissan se laudă în anul 2023 cu ceea ce VW Passat făcea acum 25 de ani, parcurgând 1000 km cu un rezervor de combustibil

9 Septembrie 2023, 17:18
Redacţia PiataAuto.md
Unele iniţiative ale unor producători auto pot suna frumos la prima vedere, dar sunt atât de sterile şi răsuflate, încât te întrebi dacă o fac din necunoştinţă proprie sau dacă mizează pe necunoştinţa presei şi a publicului, că vor da afirmativ din cap şi se vor declara fascinaţi. Nissan a vrut să impresioneze publicul european şi a anunţat o provocare „nemaivăzută”, în care câteva echipaje cu câteva maşini Qashqai e-Power trebuiau să facă un mare lucru — să parcurgă 1.000 km cu un singur rezervor de carburant, arătând cât de genial e sistemul ăla de propulsie al maşinii, care are un electromotor ce pune în mişcare roţile şi un motor pe benzină ce produce electricitatea pentru acel motor.
Noi am testat la începutul acestui an un asemenea Nissan Qashqai e-Power şi am ajuns la concluzia că e un sistem în mare parte inutil ca şi randament, nefiind nici măcar foarte eficient în consum pe condiţii de iarnă. Sistemul consuma mai mult decât modelele hibride clasice de la Toyota, spre exemplu, ba chiar se putea spune că depăşeşte uneori de consumul unei maşini normale, cu motor cu ardere internă ce-şi trimite forţa direct spre roţi printr-o cutie de viteze, fără nevoia complicării cu electromotorul şi generatorul pus lângă motorul pe benzină. Iar toată povestea de marketing, că ai conduce o „maşină electrică, dar fără baterii şi necesitarea reîncărcării”, e falsă în esenţa sa.
Ei bine, acum Nissan s-a gândit că dacă demonstrează lumii că în condiţiile de vară ale Sardiniei va putea parcurge 1.000 km cu un singur rezervor de combustibil, sigur va impresiona lumea. A invitat creatori de conţinut din mai multe ţări, le-a împărţit drumul de 1.000 km tocmai pe 4 zile, ca să aceştia să nu obosească prea mult, şi aceştia trebuiau să se străduie să aibă un consum de până la vreo 5,5 litri/100 km ca să poată atinge 1.000 km cu un singur rezervor, până se epuizează carburantul de acolo.
Iar aici toată ideea devine brusc sterilă, dar ne amintim de zeci, sau poate chiar sute de exemple de maşini care consumă cifre similare, de 5,5 litri/100 km, sau care au rezervoare suficient de mari încât să atingă 1.000 km cu un sigur rezervor. Noi am reuşit să atingem la teste un consum de circa 5,2 litri.100 km cu actuala Toyota RAV4 hibridă. Avem o Skoda Karoq diesel 2.0 TDI în redacţie, cu tracţiune 4x4, care, atunci când conduci mai domol la traseu, poate ajunge la 4,9-5,0 litri/100 km, iar rezervorul ei de 55 de litri îi permite cu uşurinţă să parcurgă 1.000 km cu un plin, dacă mergi relativ domol.
Mai mult ca atât, asta se întâmplă nu doar în prezent, la maşinile actuale. VW-urile Passat erau notorii pentru a pune în accent această capacitate de a parcurge 1.000 km cu un singur rezervor încă de prin anii 90 şi anii 2000! Passat B5 putea face asta şi o comunica intens. Ba chiar şi cu Passat B4 puteai face asta! Iar asta înseamnă mai mult de 25-30 de ani în urmă!
Mai mult ca atât, exista o versiune de VW Passat B4 TDI, care avea un rezervor opţional de 98 de litri, care-i garanta maşinii o autonomie de 1.800 km! Dar şi rezervorul standard asigura 1.300 km!
Pe cine încearcă, deci, Nissan să impresioneze cu 1.000 km parcurşi cu un rezervor de benzină în anul 2023? Unde e beneficiul real al acestei maşini, în consum, dacă ea oricum consumă carburant şi emite CO2, nefiind electrică, şi consumă la fel ca multe alte maşini cu motoare simple cu combustie, ba chiar mai mult uneori?
În fine, maşinile au ajuns la destinaţie şi, asta a fost prezentată drept o provocare „demenţială”. Vezi totul în cele două video-uri de mai jos, unul din ziua 1, în care se mai explică ce mare intrigă urmează în faţă, şi altul din ziua 4, unde se ating cei 1.000 km.
0
49,264
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!