(VIDEO) Prima aeronavă electrică, cu decolare verticală, a fost livrată forţelor aeriene din SUA de către cei de la Joby Aviation

26 Septembrie 2023, 15:28
Redacţia PiataAuto.md
Aeronavele electrice cu decolare şi aterizare verticală (eVTOL) sunt dezvoltate de mai multe companii din lume, în mai multe regiuni de pe mapamond şi majoritatea au ca viziune principală rolul de taxi aerian, eventual autonom, care să preia pasageri şi să-i ducă la destinaţie. Au avut loc deja şi mai multe zboruri de test şi reconfirmare a conceptelor şi multe din companii au deja şi liste mari de precomenzi, dar aparent nimeni încă n-a efectuat livrări directe ale unui produs de serie, până ieri, când cei de la Joby Aviation au livrat forţelor aeriene din SUA prima asemenea aeronavă electrică şi au făcut-o înainte de termenul limită.
Mai mult ca atât, exemplarul de ieri nu e singurul care va fi livrat forţelor aeriene, el fiind parte dintr-un contract de 131 milioane de dolari, pe care compania l-a primit de la armată şi care include 9 aeronave. Termenul iniţial de livrare era setat la începutul anului 2024, însă cei de la Joby au reuşit să-şi onoreze promisiunea mai repede, aşa că ieri a avut loc transmiterea oficială a aparatului electric de zbor, iar cei din forţele aeriene au declarat că-l vor folosi în programe avansate, prin care vor să asimileze ultimele tehnologii disponibile.
Aeronava livrată e adaptată atât pentru transport de personal, cât şi cargo. Cei de la Joby îi vor asista iniţial pe cei din forţele aeriene în manevrarea aparatelor de zbor, instruindu-i şi monitorizând totul, pentru a se asigura că acestea devin cunoscute îndeaproape operatorilor de acolo. La primele testări şi explorări de pe poligoanele forţelor aeriene va participa şi NASA.
Foto: Producţia fuzelajului aeronavei

Aeronava celor de la Joby Aviation are o autonomie de zbor efectiv de 100 mile, sau 160 km, la care se mai adaugă şi rezervele de zbor necesare acestor aparate de zbor. Ea poate atinge 200 mile la oră în zbor, adică circa 320 km/h.
Aeronava reuşeşte să facă acest lucru modificând unghiul celor 6 motoare şi elice ale sale de la unul vertical la cel orizontal, folosind astfel efectul de planare, în mod similar avioanelor, în regim de croazieră.
Baza aeriană Edwards, unde a avut loc livrarea de ieri, e una simbolică în SUA, acolo având loc în istorie multe debuturi de tehnologice în aviaţia din SUA sau cea de apărare, de la primul avion cu reacţie la primul avion supersonic. Prin urmare, livrarea de ieri a primei aeronave electrice cu decolare verticală, are un efect simbolic special şi pare să marcheze începutul unei noi ere tehnologice în aviaţie.
Vezi mai jos şi un video al celor de la Joby Aviation, urmat de secvenţe de la evenimentul de livrare.
0
8,552
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!