(VIDEO) ZF a creat remorca electrică pe care să o cuplezi la un camion diesel, în loc să cumperi un camion electric

13 Septembrie 2023, 17:27
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori cei care sunt încă reticenţi faţă de propulsia electrică în general sau faţă de camioanele electrice în particular indică greutatea mare a bateriilor acestor camioane drept un dezavantaj, care taie din sarcina utilă, şi deci din munca efectivă pe care o poate face un camion electric. ZF a anunţat acum o soluţie proprie de alternativă, care pare să vrea să-i împace pe cei mai reticenţi, dar care aduce o ecuaţie şi mai îndoielnică şi mai dezavantajoasă în final, dacă stăm să calculăm un pic cifrele.
Aşadar, lansarea de acum de la ZF e o remorcă electrică, care are o punte motrice, propulsată de un electromotor, care e alimentat la rândul lui de o baterie, montată pe acea remorcă. Ideea e că această remorcă poate fi cuplată la orice cap tractor cu motorizări diesel, iar astfel ea poate prelua sarcina de propulsare a întregului ansamblu, oferind zero emisii şi o oarecare linişte suplimentară pentru şofer faţă de autonomia camionului.
Pe lângă faptul că idei similare au mai existat şi în alte părţi ale lumii în ultimii ani, această remorcă nu poate exclude total funcţionarea motorului diesel de pe camion în timpul înaintării, or, de acel motor depind sistemele vitale ale camionului, precum frânele şi direcţia. Deci, maxim s-ar putea circula la ralanti. Cât de stabil în traiectorii, viraje sau teren cu aderenţă limitată va fi un camion sursa de propulsie a căruia vine de pe o punte a remorcii, putem intui cu toţii, iar şoferii cu experienţă de camioane ne pot spune mai multe despre ce cred ei.
Cei de la ZF spun că ea ar putea fi folosită mai degrabă ca un soi de sistem hibrid sau plug-in hibrid împreună cu capul tractor, reducând din sarcina motorului diesel în urcări, spre exemplu. Dar şi într-o asemenea configuraţie hibridă, ZF estimează o economie de doar 16% de consum de carburant. Într-o configuraţie plug-in hibridă, economia ar fi de 40%. Printre avantajele reale, pe care le menţionează ZF, ar fi aderenţa mai bună la urcare în condiţii alunecoase, când funcţionează şi motorul diesel şi cel electric, dar şi o acceleraţie mai bună datorită celor două motoare.
Însă formula de a avea baterii şi electromotor pe remorcă adaugă inevitabil greutate şi scade din sarcina utilă, iar fără a renunţa la motorul diesel primar şi cutia de viteze obişnuită, bateria şi electromotorul suplimentar devin o povară şi mai mare în ecuaţia sarcinii utile.
Şi dacă modelele de camioane pur electrice cu baterii au excepţie de la masa totală, cu 2 tone mai mult, până la 42 tone, pentru a putea atenua efectul bateriilor, un camion diesel cu remorcă electrică nu beneficiază de nicio scutire, iar astfel toată greutatea suplimentară de pe remorcă muşcă direct din sarcina utilă, fără vreo compensare.
Vezi un scurt video cu noua tehnologie a celor de la ZF mai jos.
1
23,581
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!