Acest yacht luxos abandonat continuă să consume diesel de 2.000 dolari pe zi, deşi staţionează

3 Octombrie 2023, 16:20
Redacţia PiataAuto.md
Iahturile sunt printre cele mai scumpe achiziţii cu care se pot răsfăţa oamenii avuţi, dar în cazul lor costurile mari nu sunt plătite doar la momentul cumpărării, ci şi în mentenanţa ulterioară. Salarii pentru angajaţii care au grijă de el, parcări şi intrări în zone riverane, ba chiar şi simplul combustibil ajung la cifre greu de imaginat. Dar iată că până şi atunci când un iaht e sechestrat de autorităţi şi proprietarul său nici nu mai vine să-l revendice, iahtul Alfa Nero continuă să genereze cheltuieli directe de 4.000 dolari pe zi, dintre care doar dieselul consumat valoarea 2.000 dolari pe zi!
Cum e posibil una ca asta? Iahtul Alfa Nero a fost sechestrat de autorităţile din Antigua, presupunându-se că acesta aparţinea unui oligarh rus, Andrei Guryev, inclus în lista celor sancţionaţi începând cu anul 2022. Iahtul luxos, construit în anul 2007 şi costând pe atunci cam 190 milioane de dolari, a fost sechestrat de autorităţile din Antigua, sub al cărei steag acesta navigase în ultimii ani, iar apoi a fost şi expus la vânzare. Doar că nimeni nu se prea grăbeşte să cumpere asemenea obiecte luxoase şi extravagante. De fapt, în mai 2023 s-a găsit cineva în sfârşit să-l cumpere la preţ de 67,6 milioane de dolari, deci doar 1/3 din preţul original, dar în ultimul minut fiica oligarhului a depus o contestaţie, urmată de alta, pretinzând că iahtul e de fapt al ei, aşa că acum vasul stă din nou în aşteptare până la soluţionarea contestaţiilor. Şi generează costuri uriaşe pentru bugetul Antigua.
Iahtul de 81 metri lungime a fost conceput de Nuvolari & Lenard şi are interioare superbe, cu lemn masiv lucrat manual de maestrul Alberto Pinto. Mobilierul e acoperit cu piele fină, uşile sunt automatizate — totul e făcut cu o măiestrie superbă, fiind printre cele mai frumoase iahturi din lume.
Doar că lemnul masiv şi pielea din interior pot rezista doar dacă tot spaţiul interior al iahtului beneficiază în permanenţă de aer condiţionat, cu control riguros al temperaturii. Creatorii iahtului spun că acesta nu poate sta fără aer condiţionat nici măcar două zile consecutiv, pentru că în cea de-a doua zi mucegaiul ar începe să se răspândească cu o viteză uimitoare, cuprinzând toate aceste materiale scumpe şi distrugând ireversibil iahtul.
Iar pentru ca aerul condiţionat să funcţioneze, trebuie conectate generatoarele diesel de la bord, care, la dimensiunea iahtului, consumă motorină în valoare de 2.000 dolari pe zi! Şi asta chiar dacă iahtul staţionează nemişcat! Nici măcar uşile nu se deschid dacă nu sunt pornite generatoarele.
Cealaltă jumătate din sumă, de 2.000 dolari pe zi, e cheltuită pe salariul unui căpitan italian şi a câtorva oameni ca să-i asigure mentenanţa tehnică şi curăţenia acestui iaht. Astfel, factura se ridică la 28.000 dolari pe săptămână.
Autorităţile din Antigua au nimerit, prin urmare, într-o capcană a acestor costuri uriaşe, pe care au de ales dacă le plătesc sau nu. Ideea e că dacă le plătesc pot spera că într-o zi iahtul va fi vândut că măcar 67 milioane de dolari şi-şi vor răscumpăra banii cheltuiţi.
Dacă opresc generatoarele şi mucegaiul cuprinde aceste iaht, cel mai probabil valoarea lui se prăbuşeşte în doar câteva zile la cifre infime, iar Antigua îşi pierde speranţa de a-şi mai recupera vreodată banii. Grea alegere, deci.
0
47,319
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!