Cel mai mare parc eolian maritim din lume, situat lângă coasta Olandei, a fost inaugurat, având parametri impresionanţi

2 Octombrie 2023, 14:36
Redacţia PiataAuto.md
Tehnologia turbinelor eoliene şi proiectele de construcţie a noilor parcuri eoliene în lume sunt într-o dezvoltare atât de galopante, încât noi şi noi recorduri sunt marcate în fiecare lună, de la recorduri de diametru a elicelor până la recorduri de electricitate generată într-o singură zi de o singură turbină. La fel de galopant sunt înregistrate şi recordurile de noi parcuri eoliene care-şi adjudecă titlul de cel mai mare din lume. Ei bine, acum a fost inaugurat noul parc eolian Hollandse Kust Zuid, de lângă coasta Olandei, care devine astfel cel mai mare parc eolian din lume din cele aflate deja în operare, pentru că în construcţie există deja proiecte pe care să-l devanseze.
Despre faptul că lucrările la parcul eolian Hollande Kust Zuid sunt pe cale să se apropie de sfârşit şi urma conectarea la reţea noi anunţam încă în luna iunie. Ulterior, însă, în luna august menţionam că un nou parc eolian va deveni cel mai mare din lume, iar turbinele acestuia au şi început a fi instalate, fiind vorba de parcul Dogger Bank, de lângă coasta Marii Britanii. Dar, cât la Dogger Bank se mai fac lucrări de instalare, parcul eolian olandez se poate bucura de titlul de cel mai mare parc eolian maritim din lume, iar parametrii săi de randament şi putere sunt cu adevărat impresionanţi, reflectând cât de mult au evoluat turbinele eoliene în ultimii ani.
Aşadar, parcul eolian Hollande Kust Zuid e format din 139 de turbine Siemens Gamesa 11.0-200 DD. Iniţial, trebuiau să fie 140 de turbine, dar una din fundaţii a fost deteriorată anul trecut de o navă scăpată de sub control şi numărul a fost redus la 139. Numele modelului ne sugerează că fiecare turbină are o putere instalată de 11,0 MW şi un diametru al elicei de 200 metri. Suprafaţa captată a fiecărei elice e de 31.400 m2, deci 3,14 hectare. Fiecare pală a elicei are 97 metri lungime, iar vârful turbinei ajunge la 225,8 metri deasupra nivelului mării.
Parcul eolian e localizat la o distanţă cuprinsă între 18 şi 36 km de ţărmul olandez, iar cele 139 de turbine însumează o putere totală de 1.529 MW, pe care deţinătorii parcului o rotunjesc la 1,5 GW. Cel mai impresionant e randamentul acestor turbine. Dacă acum vreo 5-10 ani turbine de uscat aveau un randament de 20-24%, cifrele de acum, mai ales pentru turbine maritime, au crescut substanţial. Prin randament înţelegem comparaţia dintre electricitatea real generată în decursul unui an, prin toate variaţiile climaterice, sezoniere şi orice alte intermitenţe, faţă de maximul teoretic, calculat din puterea instalată.
Spre exemplu, dacă aceste 139 turbine de 1.529 MW ar funcţiona o oră la capacitate maximă, ele ar genera 1.529 MWh de electricitate furnizată în reţea. În decursul unei zile, înmulţim la 24 ore şi avem 36.696 MWh, sau 36.7 GWh dacă e să aplicăm unitatea de măsură mai mare, GWh. În 365 zile ale unui an, se obţine maximul de 13.394.040 MWh sau 13.494 GWh, aceeaşi cifră putând fi exprimată şi ca 13,5 TWh. Asta e cifra valabilă la un randament teoretic de 100%. Amintim, cândva un randament de 20-24% la turbinele de uscat era considerat foarte bun, şi de peste 30% la cele maritime. Acum, însă, autorii acestui parc eolian maritim, după ce au făcut testări în ultimele 3 luni, estimează că el va furniza în reţea minim 6,5 TWh anual, ceea ce, raportat la 13,5 TWh, înseamnă 48% randament mediu pe parcursul unui an.
Iar această cifră nu e cea mai bună disponibilă deja în lumea turbinelor eoliene. Turbinele eoliene de la Siemens-Gamesa, puse aici, nu sunt dintre cele mai performante din industrie, întrucât există deja modele cu diametru mai mare şi cu generatoare mai puternice, care ating 60-70% randament pe mare. Alegerea unor turbine relativ nu tocmai de vârf a fost dictată de randamentul investiţiei, întrucât acest parc eolian e şi primul par maritim din UE de asemenea talie care e făcut din investiţii proprii ale dezvoltatorilor, cu zero subsidii guvernamentale sau comunitare. Olanda a plătit din bugetul ţării doar lucrările de trasare şi conectare a cablurilor electrice la turbine, cabluri de 66 kV, care au însumat 315 km, apropo. Turbinele, însă, şi toată logistica aferentă a parcului, sunt o investiţie privată, ceea ce semnalează că până şi în UE deja investiţiile masive în asemenea capacităţi de generare au potenţial de a genera profit.
Şi, apropo, raportând la reţelele electrice din România sau Moldova, parametrii noului parc eolian par şi mai impresionanţi. În România cifra de consum în 2022 a fost de 47,2 TWh, dar un normal ar fi de circa 54-55 TWh, deci cei 6,5 TWh ai acestui parc eolian ar acoperi cam între 11,8 şi 13,7% din electricitatea necesară anual. În cazul Moldovei, cifra de 6,5 TWh de electricitate generată anual ar acoperi 155% din toată electricitatea necesară Republicii Moldova timp de un an! Desigur, doar cu eventuale soluţii de stocare a electricităţii în Moldova, precum cele menţionate acum o săptămână, s-ar putea acoperi consumul prin asemenea surse regenerabile intermitente.
0
18,139
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!