După Lucid, şi Hyundai anunţă că va construi o fabrică în Arabia Saudită, în noul oraş economic, construit în deşert

24 Octombrie 2023, 12:09
Redacţia PiataAuto.md
La începutul acestei luni, anunţam că Lucid Motors e primul producător auto din lume care a construit o fabrică în Arabia Saudită. Noua fabrică e localizată în KAEC — oraşul economic construit de la zero într-o zonă de deşert, apropiată de Marea Roşie şi deci de una din cele mai importante rute maritime din lume, care trece apoi prin canalul Suez. Spuneam atunci că celor de la Lucid Motors le-au fost garantate beneficii economice uriaşe, pe 20 de ani înainte, precum 0% TVA, 0% taxe de import şi doar 5% impozit pe profitul companiei. Ei bine, acum şi Hyundai a anunţat că va construi o fabrică în KAEC, devenind astfel cel de-al doilea producător auto care îşi anunţă prezenţa în această ţară, care n-a avut niciodată industrie auto.
Foto: Noua fabrică Lucid din Arabia Saudită

În cazul celor de la Lucid, spuneam că Fondul Public de Investiţii al Arabiei Saudite e acţionar cu 61% al companiei americane, prin urmare era clar că şi decizia de a construi o fabrică în Arabia Saudită a fost uşor de obţinut de către statul saudit care e acţionar majoritar la Lucid prin fondul său suveran de investiţii. Lucid a mai primit şi garanţia de achiziţie a 50.000 maşini pentru nevoile oficiale ale ţării, şi încă 50.000 ulterior, iar în 2030 în Arabia Saudită intră în vigoare o lege prin care 30% din maşinile noi vândute în ţară trebuie să fie electrice. De această lege, dar şi de o susţinere similară din partea statului saudit, se va bucura acum şi Hyundai.
Hyundai va forma o nouă entitate în Arabia Saudită, unde coreenii vor avea o participaţie de 70%, iar fondul suveran de investiţii al saudiţilor va avea 70%. Împreună, cei doi parteneri vor investi 500 milioane de dolari în crearea noii fabrici Hyundai din KAEC, care va avea o capacitate de producţie de 50.000 de maşini pe an. Acolo Hyundai va produce atât maşini electrice, cât şi din cele cu combustie. Construcţia fabricii va demara în 2024, iar producţia la aceasta e planificată să înceapă în 2026.
Odată cu anunţarea celui de-al doilea producător auto în ţară, care va produce şi maşini electrice, Arabia Saudită a confirmat ieri planurile de a instala 5.000 de staţii fast-charge în toată ţara până în 2030, inclusiv în zone mai puţin populare, pe traseele asfaltate de deşert.
Pe lângă noua fabrică de maşini, cei de la Hyundai vor dirija crearea de infrastructură de producţie a hidrogenului din surse regenerabile în Arabia Saudită, împreună cu Institutul de Tehnologie Automotive din Coreea de Sud, KATECH, cu finanţări generoase din partea saudiţilor. Viziunea de termen lung e ca prin ajutorul sud-coreenilor, Arabia Saudită să-şi dezvolte fabrici de producţie a hidrogenului şi distribuţia lui, care va fi folosit preponderent la vehicule mai mari, în primul rând autobuze şi apoi, eventual, camioane. Dar autobuzele sunt cele incluse acum în acord, mai ales că grupul Hyundai are experienţă în producţia lor, dar şi în tehnologia hidrogenului.
Deci, până şi o ţară care trăieşte din belşug din exporturi de petrol îşi formează de acum industria sa viitoare de producţie a maşinilor electrice, dar şi a electricităţii şi hidrogenului regenerabil. Şi dacă acum câţiva ani proiectului oraşului economic KAEC era calificat adesea ca fiind prea utopic, se pare că acesta începe a prinde tot mai mult contur, iar odată ce va exista o masă critică iniţială de companii mari şi inovative, acesta are toate şansele să devină un mare hub tehnologic şi industrial al lumii, aşa cum îşi dorea.
0
2,215
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!