O nouă cea mai mare centrală de baterii din lume a primit aprobare în Australia şi va putea alimenta 1 milion de locuinţe

15 Octombrie 2023, 17:22
Redacţia PiataAuto.md
La fel cum turbinele eoliene marchează noi şi noi recorduri în mările Danemarcei, Olandei, Marii Britanii şi Chinei, centralele de baterii marchează recorduri în Australia, unde autorităţile au înţeles că oamenii şi companiile private investesc în panouri solare mai masiv decât ar fi estimat oricine, ba chiar şi în centrale de baterii, iar ţara vrea să ţină pasul cu acest entuziasm nemaivăzut, remarcat mai ales în acest an. Şi acum câteva zile autorităţile australiene au aprobat construcţia celei mai mari centrale de baterii din lume, solicitată de compania Equis, într-o investiţie a acesteia. Parametrii acestei centrale noi sunt de-a dreptul fascinanţi, dar e şi mai fascinant dacă îi punem în contextul doar a evoluţiei cifrelor de la ultimele asemenea centrale de baterii.
Prima companie care a creat centrale mari de baterii în Australia a fost Neoen, care a făcut uz de primele baterii Tesla Powerpack în acea construcţie de pionierat. Acea primă centrală avea capacitatea de a livra o putere de 150 MW în reţea, cu o capacitate de stocare de 193,5 MWh. Deci, ori şi livra puterea maximă timp de o oră şi un pic, ori îşi reducea puterea şi livra ceva mai mult timp electricitatea stocată. Dar atunci erau vorba doar de 193,5 MWh.
Foto: Prima centrală cu baterii Tesla din Australia

Între timp, acea baterie s-a dovedit a fi genial de profitabilă pentru Neon, şi aceştia au construit sau încă mai construiesc noi şi noi centrale de baterii, cu capacităţi de stocare şi putere tot mai mari, ajungându-se şi la centrale de 450 MWh electricitate stocată. La începutul acestui an, în ianuarie, anunţam că cei de la Neon mai demaraseră construcţia încă unei centrale, de 200 MW putere şi 400 MWh capacitate de stocare şi spuneam că atunci când şi acest proiect va fi gata, Neoen va deţine centrale de baterii în sumă totală de 1,64 GWh.
Pe parcursul anului cei de la Neon au mai aprobat deja noi centrale, iar despre cea de-a 6-a la număr din portofoliul lor scriam în iunie, menţionând atunci că noua centrală va fi cea mai mare din lume. Şi aşa era atunci, în iunie, când centrala aprobată atunci, urma să conţină baterii Tesla Megapack 2, dar între timp proiectul e atât de grandios încât a fost divizat în 5 centrale mai mici alăturate, fiecare de 219 MW putere şi 877 MWh capacitate de stocare. Şi această capacitate de 877 MWh, însă, pentru o singură centrală, o încadra pe atunci la cea mai mare din lume. Doar că între timp, în ultimele 4 luni, lucruri s-au dezvoltat şi mai mult.
Acum câteva zile scriam că Australia a anunţat licitaţii pentru noi centrale de baterii, de această dată construite pe banii statului, pentru ca şi statul să aibă propriile centrale, alături de cele construite de investitori privaţi. Acea licitaţie a prevăzut construcţia a 3 centrale noi de baterii, în statele Victoria şi Australia de Sud, cu o capacitate de stocare cumulată de 2,4 GWh şi o putere livrată în reţea de 600 MW, pentru ca energia din baterii să poată fi livrată timp de 4 ore în reţea. Deci, noi capacităţi imense, în noi centrale. Doar că azi vorbim de încă o centrală, alta decât cele pentru care a fost anunţată licitaţia săptămâna trecută. Şi de această dată vorbim de o singură centrală gigant, cu 2,4 GWh capacitate de stocare într-un singur loc!
Deci, cu 2,4 GWh stocaţi într-o singură centrală unitară, noua centrală de baterii a celor de la Equis va fi cea mai mare din lume de acest fel! Mai mult ca atât, ea va putea livra şi 600 MW putere, dacă se va dori, dar parametrii săi de bază sunt la 1,2 GW putere, timp de 2 ore. Deci o singură centrală de baterii va furniza 1,2 GW putere în reţea, suficient pentru a acoperi în timp real electricitatea furnizată către 1.000.000 de locuinţe australiene!
Foto: Aşa va arăta noua centrală de baterii de 2,4 GWh din Australia

Cifra de 1,2 GW e mai mare decât toată puterea necesară Republicii Moldova la orice oră de zi, inclusiv în orele de consum maxim, când e nevoie de o putere de 750-950 MW. Pentru România, la orele amiezii într-o zi de lucru asta ar însemna cam 20-24% din toată puterea folosită de întreaga ţară, locuinţe, birouri şi industrie.
Şi e curios că cei de la Equis au solicitat iniţial aprobare pentru o centrală de 1,6 GWh, însă autorităţile, practic, observând dezvoltarea extraordinară a energiei regenerabile în ţară, le-au oferit şansa de a mări proiectul la 2,4 GWh, şansă pe care cei de la Equis au acceptat-o cu mare entuziasm.
Noua centrală de baterii va fi localizată la nord vest de oraşul Melbourne, iar compania care o va construi va amenaja alături şi un parc fotovoltaic de 12,5 MW, energia căruia va fi folosită, cel mai probabil pentru managementul termic al bateriilor, iar surplus va fi stocat în baterii.
Astfel, fără a lua în calcule centralele pentru care abia a fost anunţată licitaţia, în doar ultimele 3 luni Australia a autorizat proiecte de centrale de baterii de însumează o capacitate de 3,8 GWh de stocare şi 1,5 GW de putere livrată reţea. Cu asemenea ritm, în doar câţiva ani Australia îşi putea asigura practic toată electricitatea din soare, cu o contribuţie aferentă de la eoliene şi cu multe centrale de baterii în toată ţara. E un caz unic în lume, evoluţia căruia nici n-a fost concepută la scara asta iniţial, dar a luat o asemenea amploare pentru că atât oamenii particulari, cu panouri fotovoltaice, cât şi companiile cu panouri şi centrale de baterii, au văzut cât de profitabilă poate fi pentru ei tranziţia la energie regenerabilă.
0
2,007
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!