(VIDEO) Cum arată o dubiţă chinezească electrică Maxus, după o exploatare nemiloasă în Norvegia timp de 3 ani şi 60 mii km

16 Octombrie 2023, 13:43
Redacţia PiataAuto.md
Norvegia a fost una din primele ţări europene unde producătorii chinezi şi-au făcut lansarea, pentru că, nefiind parte din UE, au putut obţine mai rapid certificările necesare, dar şi pentru că interesul imens faţă de electrice din această ţară i-a motivat şi mai mult. Aşa că acum, în Norvegia, pe lângă modelele chinezeşti noi şi performante care-şi fac simţită prezenţa tot mai mult în Europa, există şi modele cu o istorie mai lungă de exploatare, care pot arăta cât de rezistente s-au dovedit a fi acestea în timp sau cât de mult le-a degradat bateria în condiţiile climei reci din această ţară scandinavă.
Ei bine, un youtuber din Norvegia a reuşit să exploreze o dubiţă chinezească electrică Maxus e-Deliver 3, pe care tot el o testase acum 3 ani ca automobil nou. Pe parcursul ultimilor 3 ani şi 60 mii km, însă, dubiţa a avut parte de o exploatare absolut nemiloasă, până la un nivel în care până şi oţelul compartimentului de încărcare are zeci de îndoituri de la maniera în care erau aruncate în ea obiectele.
Maşina a fost luată în chirie de o companie de trotinete electrice şi se pare că angajaţilor acelei companii nu le păsa nici de trotinetele lor, nici de maşina pe care o aveau închiriată în flotă. Iar astfel această dubiţă chinezească a ajuns să îndure condiţii de neimaginat. Şi dacă a rezistat în asemenea condiţii, probabil e un semn bun.
Cea mai mare uzură e vizibilă la caroseria sa, peste tot. Sistemul de propulsie electrică, însă, pare absolut funcţional, la fel ca şi bateria. Tehnologiile sunt mult mai elementare pe acest model, el fiind conceput pe atunci ca un soi de dubiţă elementară şi simplă, maxim de ieftină. Aşa că există multe ciudăţenii, precum nevoia de a trage o frână mecanică de mână ca să blochezi maşina, sau lipsa unor informaţii elocvente afişate pe cadranele de bord ale maşinii.
Încălzirea maşinii e pornită de la buton, conectată sau deconectată, fără reglaj de temperatură. Într-atât de spartan e totul!
Degradarea bateriei nu pare să fie foarte gravă, deşi ea nu oferă parametri foarte exacţi. Totuşi, maşina a parcurs 206,1 km de la 100% la 4%, în regim realist pe autostrăzi, la viteze mai mari, iar autonomia teoretică promisă de maşina nouă e de 235 km. Deci, date fiind variaţiile de condiţii de înaintare, nu e foarte departe.
Şi încărcarea ulterioară de acasă a arătat că bateria a acceptat cam 51,1 kWh, poate chiar un pic mai mult, deci capacitatea acesteia pare să fie rămas foarte aproape de parametrii originali, ceea ce e surprinzător, la cât de nepăsător a fost exploatată maşina.
În fine, dubiţa e oricum una bizară şi atât de spartană încât e greu să spui că o poţi conduce de plăcere, dar se pare că cel puţin pe partea de propulsie electrică ea a rezistat bine în Norvegia în primii 3 ani, fără degradări notabile ale bateriei, deşi tocmai simplismul ei nu permite conectări ale unor dispozitive pentru măsurări exacte.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
7,200
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!