(VIDEO) Un Porsche Taycan electric a parcurs o călătorie de 5000 km prin pustietăţile Australiei

2 Octombrie 2023, 17:19
Redacţia PiataAuto.md
Cei de la Porsche, fiind întotdeauna mai concentraţi pe inginerie, sunt printre puţinii producători din lume care au curajul să-şi pună modelele electrice în expediţii cu totul nebunatice, acolo unde aparent nu există staţii de încărcare şi unde mediul ambiant e mai aprig decât şi-ar imagina oricine pentru maşinile electrice. De curând, un Porsche Taycan 4S Cross Turismo electric a reuşit să parcurgă cu succes o călătorie de 5.000 km prin pustietăţile Australiei. E adevărat, însă, că în lipsă de fast charger-e, parcurgerea celor 5.000 km a durat destul de mult.
Călătoria a fost realizată între oraşele Darwin, de la nordul Australiei, la Bondi Beach, în sud-est, trecând prin inima Australiei, prin pustietăţile numite de obicei Outback. Maşina electrică a avut bifată dotarea opţională de încărcare cu 22 kW la prize AC, pentru a putea încărca la putere mai mare, şi deci mai repede, de la prize mai simple. În mod normal, Taycan ar încărca la 11 kW de la asemenea prize, în schimb e lider la puterea acceptată de la prize fast charge, cu 350 kW putere acceptată. Cum în pustietăţi era clar că nu vor exista prize rapide, cei de la Porsche echipat maşina cu opţiunea de 22 kW, menţionând, însă, că oricine o poate bifa în momentul configurării.
Totuşi, călătoria a durat mult, tocmai 19 zile, ceea ce rezultă într-o medie de 263 km parcurşi pe zi. Însă durata mai mare n-a fost cauzată doar de lipsa de prize fast charge, ci şi de terenul dificil, de offroad, ce prezumă o viteză mai mică de deplasare cu orice maşină. Pe lângă asta, călătoria a presupus deplasări pe timp de zi, cu înnoptări civilizate şi odihnă noaptea.
Pe total, maşina electrică a fost încărcată de 27 ori în acele 19 zile, iar timpul total de încărcare a fost de 85 ore, deci echivalentul a 3 zile şi 13 ore. Majoritatea acestor sesiuni de încărcare au fost făcute pe timpul nopţii.
Aşadar, acest Porsche electric a demonstrat nu doar că a putut ajunge la o destinaţie de 5.000 km, ci mai ales că a putut-o parcurge cu bine într-unul din cele mai fierbinţi, denivelate, nisipoase şi dure locuri de pe planetă.
Toată structura maşinii, de la baterii la suspensie, a fost supusă vibraţiilor, căldurii şi prafului într-un mod în care şi multe maşini convenţionale, cu motoare cu ardere internă, ajung să se strice.
E suficient aici să amintim de istoria G-Class-urilor care au vrut să tranziteze cândva zone similare din Australia, în 2011, şi 5 dintre ele s-au stricat, toată călătoria fiind un mare fiasco pentru Mercedes atunci.
Iar Porsche a reuşit să o facă acum cu o maşină electrică, pe o distanţă şi mai mare. Apropo, la volan a fost Mark Webber, fostul pilot de Formula 1, acum campion de curse de anduranţă în cadrul echipelor Porsche.
Vezi mai jos şi un video publicat de Porsche cu experienţa pe unul din segmentele călătoriei din Australia.
0
3,121
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!