(VIDEO) Volvo a creat un camion diesel care e cu 134% mai eficient faţă de unul obişnuit, aplicând o suită de tehnologii curioase

11 Octombrie 2023, 13:20
Redacţia PiataAuto.md
Într-o lume în care producătorii de camioane lansează şi actualizează mai ales camioane electrice, Volvo anunţă un finalizarea unui proiect şi dezvăluirea unui camion pe care nu-l prea aştepta nimeni: Super Truck 2. E un camion diesel creat într-un singur exemplar, care se anunţă a fi cu 134% mai eficient faţă de unul obişnuit. Asta înseamnă un consum mai mult decât înjumătăţit! Să fie acest camion unul revoluţionar, care va ajunge în curând în producţie şi va da un nou suflu camioanelor diesel? Nu. De fapt, istoria camionului e mult mai bizară, cifrele sunt mai puţin optimiste decât sună la prima vedere, iar multe din tehnologiile aplicate pe el fie au fost deja implementate în serie, fie nu sunt foarte viabile ca să ajungă în producţie.
Hai să vedem ce e cu marea declaraţie de 134% mai eficient, întâi, cea care e principala subliniată în noua realizare. Ei bine, aflăm că, de fapt, îmbunătăţirea de 134% în eficienţă e comparată cu un camion diesel Volvo VNL din 2009, deci de acum 14 ani! Între timp, şi camioanele de serie, inclusiv cele de la Volvo, şi-au îmbunătăţit cifrele de consum cu 15-30%, în unele cazuri chiar mai mult, fără a recurge la trucuri indirecte, ca în cazul acestui camion. Deci, dacă ar fi să comparăm cu un camion actual Volvo VNL diesel, progresul ar fi de puţin de circa 100%.
Foto: Volvo VNL actual

Dar de ce anul 2009 a fost luat drept comparaţie? Pentru că proiectul ăsta se trage încă de la criza din 2008-2009, când departamentul de energie din SUA a vrut să stimuleze producătorii de camioane pentru a face camioanele mai eficiente în consum şi le-a oferit granturi semnificative producătorilor care au acceptat provocarea de a crea un camion demonstrativ cu 100% mai eficient decât propriile lor modele din acel an, 2009. Ideea era că acea finanţare guvernamentală va ajuta inginerii şi cercetătorii să dezvolte tehnologii noi, multe dintre care ar putea ajunge în producţie. Proiectul a fost unul în două etape, cu două granturi separate, unul cu ţinta de 50% de sporire a eficienţei, şi cel de-al doilea cu 100%. Dosarele au fost acceptate prin 2010 şi munca la aceste camioane a început prin 2011.
Volvo a creat primul camion Volvo Super Truck 1 timp de 7 ani, până în 2018, şi acel camion avea un spor de 88% în eficienţă, faţă de acel camion de referinţă Volvo VNL din 2009. Iar între timp a demarat şi dezvoltarea camionului prezentat acum, Super Truck 2, care, încă 5 ani de la ultimul, arată în sfârşit eficienţă cu 134% mai mare decât cel din 2009. În total, de la iniţiativa departamentului de energie american, până la realizare, au trecut 14 ani şi e foarte probabil că nimeni nu mai aştepta ca Volvo să mai facă acest camion.
Foto: Camionul Volvo Super Truck 1 din 2018

Aşadar, ce tehnologii a aplicat noul camion diesel Volvo ca să devină mai eficient şi care din ele ar fi fezabile în viaţa reală, pe camioane de serie? Amintim, acest camion nou Volvo e funcţional şi consumul său a fost testat, deci şi tehnologiile sale sunt funcţionale. Problema e că unele au fost deja implementate în serie în ultimii 14 ani, iar altele sunt un pic prea în afara standardelor din industrie.
Spre exemplu, camionul nu are oglinzi, pentru a fi mai aerodinamic, ci camere video, cu imagini transmise în interior. E o tehnologie aplicată deja pe camioanele actuale de serie şi în acest caz Volvo spune că ea a adus 4% de beneficii în consum.
Pe lângă asta, parbrizul e diferit şi aerodinamic, capota centrală e mai îngustă şi mai aerodinamică, trecând fluent spre formele cabinei, iar apoi acest forme aerodinamice au fost integrate spre remorcă. Şi aceasta a fost tratată pentru coeficient aerodinamic excelent, având zone laterale acoperite şi o gardă la sol minimă. Aerodinamicitatea camionului a adus 50% beneficii.
Garda la sol a fost redusă semnificativ, şi e ajustabilă acum. La viteze de autostrăzi, ea se reduce până la aproximativ 15 cm pe zona inferioară dintre roţi, iar acoperirea aerodinamică de alături aproape că atinge pământul. Asta e probabil mai puţin aplicabil în practică.
La fel de dificil ar fi să se implementeze şi roţile mai mici, de 19,5 ţoli în locul celor standard de 22,5, pe care le-a folosit acest camion, tot de dragul eficienţei crescute. Pe lângă asta, sunt folosite şi anvelope cu rezistenţă redusă. Roţile, însă, sunt construite dintr-un aliaj uşor, pentru a reduce din greutate.
Motorul diesel a primit un mic electromotor de 48V cu un sistem mild-hibrid, ca să ajute în demarări. Sistemul de climatizare a fost trecut la compresor electric, alimentat dintr-o baterie mai mare, ca să nu se consume diesel nici în mişcare, nici la staţionare, pentru climatizare. Încălzirea cabinei are loc pe baza unei pompe de căldură. Chiar şi sistemul de răcire a motorului a fost trecut pe pompă electrică. Toate aceste tehnologii ar fi aplicabile în viaţa reală, apropo, şi ar putea contribui la eficienţă inclusiv pe camioane diesel.
Pe lângă asta, Volvo a recurs şi la câteva trucuri. Deoarece eficienţa se calcula în funcţie de consum per tonă transportată, deci conta mult şi sarcina utilă, cei de la Volvo au decis să folosească un aliaj special la remorcă, pentru a o face mai uşoară şi să renunţe la o punte spate, transformând camionul din 6x2 în 4x2. Suedezii spun că în America de Nord nu sunt populare camioanele cu o singură punte spate, însă în Europa ele sunt aplicate, iar ei au decis să pună o singură punte pe acest camion, arătând că se poate câştiga în greutate. Iar puntea propriu-zisă a fost produsă tot din aliaje uşoare. La final, camionul Volvo Super Truck 2 a ajuns să cântărească 12,25 tone cu tot cu remorcă, în masă proprie!
Aplicând toate aceste trucuri şi tehnologii, camionul a fost testat traversând un traseu prestabilit care includea şi munţi, transportând greutăţi şi având o masă totală de 65.000 lb, sau 29,5 tone, conform condiţiilor grantului. Dar întrucât camionul a fost uşor, asta a însemnat că el a transportat 17,25 tone de sarcină utilă, şi astfel, consumul său raportat la tone a fost cu 134% mai bun decât la VNL-ul din 2009. Nu consumul absolut de litri/100 km, ci consumul raportat la sarcina utilă. Şi Volvo nu anunţă cifra exactă a consumului.
Totuşi, aceste proiect dă şi câteva lecţii de tehnologie. Pe de o parte, aminteşte cât de importantă e aerodinamica la camioane. Pe de altă parte arată că multe din tehnologiile care au putut fi implementate pentru eficienţa camioanelor diesel au fost deja implementate în ultimul deceniu. Iar loc de îmbunătăţiri, practic, mai e doar dacă se recurg la lucruri care ies cu totul din standardele industriei, precum remorcile diferite, roţile de dimensiuni diferite, aliajele mai uşoare şi mai scumpe în construcţie. Şi la câţi ani le-au trebuit celor de la Volvo pentru a face asta, efectiv e o demonstraţie că progresul posibil la motorizările diesel pe camioane a cam fost atins sau e mult mai dificil mai departe, cu costuri foarte mari pentru industrie. Iar în aceste condiţii, e şi mai clar de ce se mizează pe electrice mai mult în ultimii ani.
Vezi totul în video-ul de mai jos cu acest nou camion Volvo.
0
52,839
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!