Chile va avea cea mai mare centrală de baterii din lume, pentru stocarea energiei produse de panouri fotovoltaice, instalate în deşertul Atacama

24 Noiembrie 2023, 15:35
Redacţia PiataAuto.md
Deşi în ultimul timp Australia s-a făcut cea mai remarcată prin numărul imens de panouri fotovoltaice instalate pe acoperişurile caselor, dar şi prin parcuri solare şi eoliene şi mai ales printr-un număr mare de centrale de baterii anunţate, tot mai mari şi mai mari, Chile vrea să facă un salt gigantic şi să adăpostească cea mai mare centrală de baterii din lume, unde va fi stocată energia regenerabilă produsă de panourile fotovoltaice instalate în deşertul Atacama. Centrala va avea numele de Oasis de Atacama şi va fi construită de compania spaniolă Grenergy, cu mai multe filiale în America de Sud.
Acum o lună, Australia anunţa că va avea cea mai mare centrală de baterii din lume, care va avea 2,4 GWh capacitate de stocare. Noua centrală de baterii anunţată pentru Chile va depăşi cu mult aceşti parametri, ajungând la 4,1 GWh! Pentru a înţelege ce înseamnă în context această cifră, în întreg trimestrul III al anului 2023, Tesla a livrat în toată lumea baterii Megapack ce însumează 4,0 GWh capacitate, deci noua centrală din Chile ar înghiţi toată capacitatea actuală de producţie Tesla pentru un întreg trimestru!
Noua centrală va fi construită în termen de 36 de luni, spun spaniolii, iar alături va exista şi un nou parc fotovoltaic imens, de 1 GW putere instalată. Astfel, centrala de baterii va stoca energia produsă de acel parc şi o va furniza în sistem la orele când această energie e mult mai necesară. Dacă va avea rezerve de capacităţi, centrala va putea absorbi şi energie suplimentară din sistem, eventual de la alte parcuri fotovoltaice după ce acolo sunt epuizate capacităţile de stocare.
Chile e într-un amplu proces de transformare a industriei sale de producţie a energiei electrice, prin care vrea să-şi folosească potenţialul uriaş al deşertului Atacama pentru a deveni un producător gigant de electricitate regenerabilă, pe care să o furnizeze nu doar în interiorul ţării, dar şi către ţările din jur.
Chile a atins rapid limitele de vârf în suprasolicitarea reţelelor prin pacurile solare actuale la anumite ore de consum, aşa că de mai mult timp toate proiectele noi de parcuri solare trebuie să aibă obligatoriu şi centrale de baterii pentru stocarea electricităţii sau eventual alte soluţii de alternativă, pentru a nu genera supraproducţie inutilă în sistem la ore nedorite, ci a putea să echilibreze producţia cu cererea.
0
3,868
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!