Două parcuri eoliene maritime uriaşe au fost anulate în SUA de compania care câştigase licitaţia

2 Noiembrie 2023, 18:16
Redacţia PiataAuto.md
Compania daneză Orsted, cea care câştigase dreptul de a instala două parcuri eoliene uriaşe în SUA, printre primele parcuri maritime din această ţară, a decis să renunţe la acest proiect şi a anulat instalarea lor, deşi la începutul lunii octombrie plătise o garanţie de 100 milioane de dolari către autorităţile din SUA şi promitea că se va încadra în termenii iniţiali de a avea parcurile operaţionale până în decembrie 2025.
E vorba de parcurile Ocean Wind 1 şi Ocean Wind 2, de 1,1 GW şi 1,15 GW — deci 2,65 GW de putere instalată în total. E o cifră mare şi ar fi contribuit esenţial la energia furnizată statelor de pe coasta de est din SUA, în special New Jersey, care a şi contractat acest parcuri.
Acum, Orsted spune că nu poate construi aceste parcuri, din cauza inflaţiei, costurilor mai mari de finanţare şi probleme în lanţurile de furnizări la nivel global. Apoi, Mads Nipper, CEO-ul Orsted a explicat în faţa investitorilor că de fapt problemele vin de la lipsa navelor care pot transporta şi instala acest turbine.
Toate aceste nave sunt solicitate în multiple locuri din lume şi cele rămas sunt puţine, operând cu mari întârzieri. Iar la cât de multe turbine avea de instalat Orsted, ar fi însemnat inevitabil şi întârzieri majore.
Toate aceste explicaţii sunt bizare, mai ales că acum o lună Orsted promitea ca va reuşi să-şi îndeplinească angajamentele şi nu avea cum să nu cunoască despre probleme invocate atunci. Guvernatorul statului New Jersey a fost înfuriat de decizia Orsted, declarând că asta subminează seriozitatea companiei şi pune consumatorii din SUA într-o situaţie penibilă de amânare de planuri majore pe care noile parcuri eoliene trebuiau să le facă posibile.
Statul american nu va pierde direct bani din această retragere, însă va pierde timp preţios, pentru că va trebui să aleagă altă companie care poate realiza două din cele mai mari parcuri eoliene maritime din lume.
1
7,310
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!