Northvolt anunţă dezvoltarea unei baterii cu stare solidă cu densitate energetică record, fără litiu, cobalt şi nichel
22 Noiembrie 2023, 18:19 Redacţia PiataAuto.md
Northvolt, compania suedeză care deţine prima fabrică de baterii din Europa de dimensiuni comparabile cu Gigafactory la Tesla, anunţă dezvoltarea unei baterii cu stare solidă cu densitate energetică record pentru acest tip de baterii, de 160 Wh/kg. O asemenea densitate energetică o echivalează deja cu diapazonul actual al bateriilor performante litiu-ion, care încep de la asemenea valori şi pot ajunge până spre 290 Wh/kg. Noua baterie Northvolt, însă, reuşeşte să se încadreze în acest diapazon în tip ce păstrează toate calităţile dorite ale bateriilor cu stare solidă.
Noua baterie, dezvoltată în Suedia, elimină aproape complet riscul incendiilor, şi este mai ecologică şi mai ieftină în producţie decât bateriile obişnuite pe bază de nichel, mangan şi cobalt (NMC) sau cele pe bază de litiu fier fosfat (LFP), iar acest fapt va servi cu siguranţă drept un imbold important pentru a vedea noile baterii cu stare solidă răspândite foarte repede în lumea auto.
Şi mai important e că noua baterie Northvolt e produsă folosind materiale răspândite pe larg, precum fierul şi sodiul, ceea ce înseamnă evitarea dependenţei de materiale rare, scumpe şi extrase în mod îndoielnic.
Materialul folosit în anodul noii baterii conţine carbon în stare solidă, iar catodul e bazat pe un material bazat aşa-numitul Alb de Prusia, care e o variaţie redusă şi sodiată e Albastrului de Prusia, material cunoscut în chimie de peste 3 secole, numit şi hexacianoferat de fier. Cel mai important fapt e că acest catod al noii baterii nu conţine litiu, nichel, cobalt şi grafit!
Foto: Materialul folosit pentru catodul noii baterii Northvolt
Fără aceste materiale în componenţa ei, noua baterie va însemna un salt uriaş în posibilitatea de a produce baterii performante fără a miza pe materiale rare, concentrate doar în anumite părţi ale lumii. Sodiul, carbonul şi fierul sunt disponibile pe larg, peste tot în lume, iar asta face posibilă producţia aproape oriunde în lume, fără limitările actuale pe care le are litiul şi cobaltul.
Foto: Aşa arată carbonul solid, cu provenienţă naturală, folosit în anodul noii baterii
Mai mult ca atât, noua baterie Northvolt este deja pregătită de etapa de producţie, trecând testările în laboratoarele Vasteras din Suedia. Northvolt spune că va fi prima companie din lume care o va pune în producţie la scară mare, de producţie în serie. Northvolt are o fabrică operaţională în Suedia, o alta în Polonia, şi mai construieşte o fabrică în America de Nord.
Foto: Fabrica Northvolt din Polonia
Cei de la Northvolt spun că bateria lor va aduce multaşteptata revoluţie, pentru care există atâtea speranţei în domeniul bateriilor solide. Şi au confirmat că bateria rămâne imună la temperaturi mari de operare şi de mediu.
Cererea pentru aceste baterii e atât de mare, atât la automobile, cât şi în domeniul centralelor electrice mari cu baterii pentru stocarea energiei regenerabile, încât Northvolt a ales ca în prima etapă de producţie tehnologia sa de stare solidă să fie încorporată în bateriile mari, destinate centralelor, de tipul Tesla Megapack. Acolo există o cerere uriaşă de sute de GWh de stocare, iar avantajul lipsei riscurilor de incendii şi preţul mai mic vor face imediat din noua baterie Northvolt una din cele mai dorite soluţii din lume.
Northvolt confirmă, însă, că în scurt timp după producţia pentru centrale va demara şi producţa pentru maşini şi camioane electrice a noii baterii. Northvolt e şi compania care produce deja baterii pentru BMW, Volvo, Scania şi grupul VW, fiind şi compania care elaborase o baterie pentru Scania, cu promisiunea unei durate de viaţă de 1,5 milioane km. Prin urmare, dintre companiile europene, Northvolt are probabil cea mai mare experienţă în tehnologia studierii şi producţiei la scară largă a bateriilor.