Unul din cele mai aglomerate noduri rutiere din Moldova va avea poduri noi şi lărgiri de trasee

30 Noiembrie 2023, 09:49
Redacţia PiataAuto.md
Administraţia de Stat a Drumurilor din Moldova a anunţat ieri noi lucrări care vor urma la nodul rutier de lângă Cricova, din apropiere de Chişinău, acolo unde se intersectează câteva din cele mai importante trasee naţionale — R6/M2, M1, M4 şi R4. Aici urmează a fi construite două poduri noi, care trebuie să facă faţă unui număr mult mai mare de maşini, astfel încât să susţină şi creşterea prognozată a traficului pentru următorii 30-40 de ani.
Podurile noi vor fi construite pe traseul R6/M2, deci acel traseu principal care vine dinspre ieşirea din Chişinău şi ajunge la sensul giratoriu de la Cricova. Acum acele poduri au câte două benzi pe sens şi au o mare problemă cu intrările pe traseu, de lângă pod, de pe traseele M1 şi M5. Aceste intrări sunt foarte scurte, nu au benzi de accelerare, care să permită încadrarea fluidizată a traficului. Iar adeseori cei care folosesc aceste rampe se pomenesc că ajung brusc să iasă pe o bandă circulată intens de pe R6, creând astfel situaţii de accident. Pe lângă asta, podurile au mai fost deteriorate anul trecut de un camion neidentificat cu transport agabaritic.
Acum ASD a desemnat biroul de cercetări şi proiectări INJPROIECT drept câştigător al licitaţiei pentru a reproiecta aceste poduri în vederea fluidizării traficului de aici şi sporirea siguranţei. Cerinţa faţă de noile poduri e una de amploare: dacă acum ele sunt traversate zilnic de circa 50.000 vehicule, în mediu, în următorii 30-40 de ani e estimată o creştere a traficului pe ele până la 138.000 vehicule zilnic, deci e nevoie de triplarea capacităţii, practic. Iar asta ar trebui să însemne, cel mai probabil lărgirea lor la câte 3 benzi pe sens şi construcţie de rampe mai lungi, cu benzi de accelerare, pentru încadrarea sigură a traficului.
De asemenea, pilonii de susţinere ai noilor poduri trebuie să ia în calcul şi lărgirea traseului M1 de sub ele, de la 1 bandă pe sens la 2 benzi pe sens, deci e planificată şi lărgirea traseului M1.
Cei de la ASD spun că-şi doresc să transforme acest nod rutier într-unul cu infrastructură consolidată şi sigură, iar traficul de aici să se poată desfăşura fluent şi eficient, fără puncte critice care să genereze pericole.
0
11,949
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!