(VIDEO) O companie din China anunţă prima sa aterizare verticală a unei rachete spaţiale reutilizabile, după exemplul lui SpaceX

5 Noiembrie 2023, 15:39
Redacţia PiataAuto.md
Una din cele mai mari realizări ale celor de la SpaceX, care a schimbat radical industria aerospaţială, a fost crearea rachetelor reutilizabile, care pot transporta obiecte în spaţiu, după care pot reveni şi ateriza vertical pe pământ, pentru a fi utilizate pentru alte misiuni. Anterior acestei realizări relativ recente, omenirea a folosit rachete spaţiale de unică folosinţă pentru fiecare asemenea misiune. Vorbim, fireşte, de rachetele booster, acea parte responsabilă de decolarea iniţială, după care urmează separarea, în care nava spaţială principală îşi continuă misiunea în spaţiu, iar racheta booster era proiectată să cadă în ocean. Era valabil chiar şi pentru misiunile cu shuttle-uri spaţiale, shuttle-ul propriu-zis aterizând la finalul misiunii prin planare, ca un avion, pe pământ.
Foto: Racheta chinezească reutilizabilă

Atunci când SUA închisese programul shuttle-urilor spaţiale, a urmat o perioadă de declin al acestei industrii în SUA, iar ruşii de la Roscosmos rămăseseră cam singura opţiune viabilă şi relativ ieftină pentru a transporta în spaţiu sateliţi, sau orice utilaje necesare, inclusiv pentru staţia spaţială internaţională. Aceştia acaparaseră aproape 100% din piaţă. Dar totul s-a schimbat când au fost desăvârşite şi lansate în operare comercială rachetele reutilizabile Falcon 9 ale celor de la SpaceX. Datorită faptului că sunt reutilizabile, costul fiecărui transport a scăzut considerabil, dar şi fiabilitatea acestora e deja net superioară. Aşa că într-un timp foarte scurt, SpaceX a devenit principala opţiune, Roscosmos ajungând la o cotă de piaţă de circa 10%.
Chinezii n-au stat în rol de spectatori în această perioadă însă. Imediat ce au înţeles potenţialul uriaş al rachetelor utilizabile şi au înţeles principiul de bază de funcţionare, s-au apucat de elaborarea propriei rachete similare. Prima decolare şi aterizare cu succes a unei rachete Space X a avut loc în decembrie 2015, urmată de încercări şi aterizări mai complete pe o navă dedicată din ocean în aprilie 2016, iar în 2017 a venit şi primul zbor complet în spaţiu, cu aterizarea rachetei. Chinezii, însă, au decis deja în 2015 că e cazul să acţioneze şi au fondat în 2016 o companie numită iSpace, care are oficial un statut de companie privată şi se vrea un concurent pentru SpaceX.
Această companie a pornit pe o cale similară de a dezvolta rachete reutilizabile, şi întrucât era clar că SpaceX ţinteşte deja spre rachete mai mari Falcon Heavy, şi chinezii şi-au îndreptat atenţia spre dimensiuni mai mari. Rachetele lor poartă numele de Hyperbola, iar acum două zile, racheta Hyperbola-2 a reuşit prima sa decolare de test, la altitudine mică, urmată de o aterizare în acelaşi punct.
Această etapă e una din cele mai dificile în calea de a avea o asemenea rachetă, întrucât pune bazele întregului sistem de echilibrare necesar acestei aterizări. De aici încolo urmează altitudini mai mari şi ajustări de algoritmi pentru aceste condiţii, dar faza finală aterizării rămâne oarecum aceeaşi şi chiar dacă mai pot apărea surprize şi incidente în teste, aterizarea de acum semnifică, de fapt, că cei din China au dezlegat enigma şi au reuşit să conceapă întreaga ingineriei necesară acestui principiul al rachetei utilizabile.
Iar asta înseamnă că cei de la iSpace ar putea începe să le facă şi concurenţă celor de la SpaceX peste câţiva ani, când vor ajunge la o etapă a unor rachete desăvârşite, care să poată efectua zboruri comerciale.
Aterizarea cu succes a chinezilor a avut loc la complexul spaţial din Jiuquan, iar cei de la iSpace au declarat că aterizarea de acum le permite să pregătească şi o aterizare similară a rachetei mari, Hyperbola-3, pe care o construiesc acum. Racheta Hyperbola 2, cea care a atezat cu succes, are 3,35 metri în diametru, 17 metri lungime, şi a ajuns la o altitudine de 178,42 metri. Aterizarea a avut loc cu o viteză de 0,025 m/s, deci 2,5 cm pe secundă în momentul contactului cu platforma de aterizare, ceea ce relevă o precizie foarte bună a gestionării acestui proces de aterizare.
Vezi mai jos şi un video publicat de chinezi cu aterizarea lor.
0
8,493
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!