China anunţă crearea celei mai mari şi mai puternice turbine eoliene produse până acum în lume, concepută să reziste celor mai severe taifunuri

14 Decembrie 2023, 23:06
Redacţia PiataAuto.md
Chinezii au mai marcat o realizare majoră în domeniul turbinelor eoliene, anunţând şi prezentând azi prima turbină eoliană din lume cu un generator ce poate fi ajustat să producă fie 18 MW, fie 20 MW, fiind astfel cea mai puternică şi mai mare din cele produse efectiv până acum în lume. Turbina a fost creată de compania chinezească Mingyang Smart Energy şi are diametrul elicei de 260 metri în cazul generatorului ajustat la 18 MW şi de 292 metri în cazul setării lui la 20 MW, menţionând că generatorul e în esenţă acelaşi, la fel ca şi aproape toate celelalte componente, cu excepţia palelor elicei şi a turnului modular, care poate fi mai înalt. Pentru că vorbim de o turbină cu multe piese comune în ambele diapazoane de putere, preţul de producţie va fi mai mic.
Vorbind de noua cea mai puternică turbină eoliană din lume, de 18 sau 20 MW, am menţionat că titlul i se cuvine dacă o analizăm printre cele deja produse efectiv, în cel puţin un exemplar fizic şi demonstrat pe viu, şi asta pentru că în luna octombrie aceeaşi companie Mingyang Smart Energy anunţa că a dezvoltat cea mai mare şi mai puternică turbină din lume, de 22 MW şi 310 metri diametru, dar chinezii menţionaseră atunci că au definitivat dezvoltarea şi conceperea produsului, însă primele turbine urmează să fie construite în 2024.
Acum, însă, tot ei au deci să mai creeze o turbină cu două putere intermediare între cea de 16 MW, pe care o aveau până acum drept cea mai puternică şi cea de 22 MW pe care o vor produce efectiv începând cu 2024. Noua turbină face exact asta, acoperă nişa de 18 MW şi 20 MW, completând oferta celor de la Mingyang Smart Energy.
Foto: Prezentarea noii turbine. În spate e vizibil generatorul

Ceea ce e super interesat şi cu adevărat unic e că noua turbină eoliană maritimă a fost în mod special dezvoltată pentru a rezista şi a putea opera în condiţii de taifunuri severe. Noua turbină eoliană e proiectată să reziste taifunurilor de clasa 17, care presupun vânturi între 200 şi 220 km/h, sau 56,1-61,2 m/s!
Noua turbina va produce anual circa 80 GWh de electricitate acolo unde va fi instalată iniţial, în Guangdong-ul de est. Teoretic, dacă ar lucra la 20 MW putere constant, în timp de un an ea ar genera 175 GWh, deci, cele 80 GWh calculate indică un randament mediu de 45,7% faţă de puterea maximă teoretic.
Cei de la Mingyang Smart Energy spun că toate componentele turbinei sunt fabricate fie în propriile facilităţi, fie în proximitate imediată, ceea ce reduce impactul CO2 şi permite producţia şi livrarea rapid turbinelor către noile parcuri eoliene maritime, care ar putea să le comande.
Foto: Aşa arată pala unei elice de 216 metri diametru în interiorul fabricii. Noile elice au 292 metri în diametru
0
7,914
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!