După ani de aşteptări, traseul R33 din Moldova, dintre Hânceşti, Lăpuşna şi traseul Leuşeni va fi reabilitat

12 Decembrie 2023, 14:31
Redacţia PiataAuto.md
Traseul R33 şi reparaţia lui lentă din ultimul deceniu e una din poveştile triste despre drumurile din Moldova. Drumul e unul ce oferă o rută mai scurtă dintre vama Leuşeni-Albiţa şi Chişinău, de exemplu, şi ar putea fi o alternativă viabilă pentru traseul M1 Chişinău-Leuşeni, însă la cât timp pierzi pentru înaintarea pe porţiuni avariate sau în reparaţie, e mai simplu să faci 20 km în plus pe M1 decât să mergi pe aici de obicei.
Drumul R33 a intrat în reparaţi de mai mult timp, pe anumite porţiuni şi lucrările păreau să avanseze uneori. Porţiunea dintre Hânceşti şi Lăpuşna e oarecum mai acceptabilă în calitatea carosabilului reabilitat, chiar dacă nu s-au făcut toate lucrările aferente. Însă porţiunea dintre Lăpuşna şi intersecţia cu traseul Leuşeni, porţiune care trece prin satele Pervomaiscoe, Sofia şi Oneşti, e de-a dreptul denivelată, iar pe alocuri şi periculoasă, chiar dacă şi aici mai există porţiuni renovate.
Astăzi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Moldova, Andrei Spînu, a anunţat că Administraţia de Stat a Drumurilor a semnat un contract cu compania turcească ONUR, care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea şi finalizarea a 37 km ai drumului R33. Deci vorbim de întregul traseul R33, dintre Hânceşti până la intersecţia cu traseul M1 Chişinău-Leuşeni, intersecţie care e localizată la circa 10 km de vama cu România.
Compania turcească ONUR a devenit mai cunoscută în Moldova după ce a construit centura oraşului Comrat şi porţiunea de 19 km a traseului M3 Porumbrei-Cimişlia. Ambele lucrări de infrastructură par executate la un nivel bun de calitate, fără ca în spaţiul public să fi apărut relevări despre vreo eventuală problemă, deci putem spera că şi acum traseul R33 va ajunge în sfârşit să fie finalizat şi definitivat, la un nivel de calitate de avans al infrastructurii comparabil cu traseul M3.
ASD nu a anunţat astăzi data când ar urma să fie finalizat noul drum, însă în documentele de licitaţie am găsit stipulat termenul de 915 zile de la semnarea contractului, ceea ce ar însemna circa 2 ani şi jumătate.
0
8,200
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!