Turbinele eoliene au înregistrat un record istoric la electricitatea generată şi ponderea în sistemul energetic al Marii Britanii
22 Decembrie 2023, 16:53 Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre noi îşi amintesc, probabil, că acum vreo 5 ani în Marea Britanie se auzeau cele mai sceptice voci despre sistemul electric al ţării şi despre mixul energetic al acestuia. Printre cele mai sonore semnale de alarmă şi întrebări vociferate atunci se auzeau întrebări despre ce va face sistemul electric când vor apărea sute de mii sau milioane de maşini electrice noi şi mai ales scepticii indicau că dacă energia nu e produsă regenerabil, de ce ar vrea cineva ca maşinile electrice să devină mai multe la număr. Toate acele argumente erau justificate, doar că nu luau în calcul un singur lucru: cât de mult se pot schimba lucrurile în doar 5 ani, chiar şi într-o ţară care nu era neapărat un lider la regenerabile până atunci.
Acum Marea Britanie e printre ţările lider din Europa şi din lume la numărul de parcuri eoliene instalate atât pe uscat, cât mai ales în mările din jurul ei. Mai multe cele mai mari parcuri eoliene din lume sunt situate în jurul Marii Britanii şi evoluează atât parcurile cu turbine eoliene clasice pe fundaţii solide, cât şi cele pe fundaţii flotante, ce pot fi amplasate în ape mai adânci. Mai mult ca atât, între timp Marea Britanie are deja aprobat şi un proiect al celui mai lung cablu subacvatic, prin care va fi alimentată cu energie provenită de la soare din Maroc! Deci lucrurile evoluează cu paşi giganţi, iar ieri Marea Britanie a înregistrat un record istoric în sistemul său electric, când turbinele eoliene de la parcurile sale deja active au contribuit cu cifre record în sistemul electric al ţării!
Foto: Una din regiunile maritime cu parcuri eoliene, care alimentează reţeaua electrică a Marii Britanii
Mai exact, puterea cumulată de la turbinele eoliene din Marea Britanie a ajuns ieri dimineaţă la 21,8 GW, între ora 08:00 şi 08:30 ora locală, pe fundalul furtunii Pia, cu vânturi mari, care a făcut turbinele să opereze la randament maxim.
Pentru comparaţie, o putere de 21,8 GW înseamnă aproape triplul necesar în mod normal întregului sistem electric al României şi aproape de 25 ori mai mult decât necesarul Moldovei!
În cazul Marii Britanii, la intervalul de timp în care a fost înregistrat recordul, asta a însemnat 56% din toată puterea necesară întregii ţări.
Deci turbinele eoliene au putut asigura 56% din toată electricitatea necesară ţării, şi asta chiar dacă foarte multe parcuri eoliene încă se află în construcţie şi nu au cuantificat la această cotă. Deci, după ce se va ajunge şi la conectarea lor, cifra de 56% sau 70-80% nu va mai fi o excepţie ce setează recorduri, ci normalitate, iar recordurile vor trece de 100%.
Şi, de fapt, dacă vorbim de evoluţie generală, în afara perioadelor de furtună şi recorduri, cifrele arată un tablou într-o schimbare excepţional de dinamică. În 2022 deja energia eoliană a contribuit la nivelul întregului an cu 24,22% mixul de producţie în Marea Britanie, regenerabilele ajunseseră la peste 40%, iar împreună cu energia de la centrale, sursele cu zero CO2 treceau de 55-56%.
Acum, la ziua de azi şi la ora redactării acestui articol, în reţeaua electrică a marii Britanii e o cerere de 34,6 GW, cu 31,3 GW producţie şi 3,3 GW import. Din energia disponibilă în reţea, 59,2% deja vin din regenerabile, acum în decembrie 2023, şi încă 15,9% vin de la centrale nucleară şi cele pe biomasă, deci 74,7% din energie e produsă cu zero CO2. Doar 15,5% a mai rămas produsă cu gaz, zero cu cărbune, iar diferenţele de cerere sunt acoperite cu energia de la hidrocentrale prin pompare şi importuri din Franţa, Olanda, Norvegia şi Belgia, toate importurile fiind de asemenea din surse regenerabile. Deci doar în ultimul an, tabloul deja s-a schimbat enorm, iar peste încă un an acesta cu siguranţă va arăta şi apropiate de ţinta aia pe care ne-am dori-o cu toţii, când toată electricitatea într-o ţară e produsă cu zero CO2 şi cu soluţii de echilibrare fie pe interior, fie cu ţările vecine interconectate.