Cea mai mare hidrocentrală construită în ultimii 25 ani în Europa a fost conectată la reţea şi a devenit complet operaţională la parametrii săi maximi
24 Ianuarie 2024, 15:31 Redacţia PiataAuto.md
Cea mai mare hidrocentrală construită în ultimii 25 de ani în Europa a trecut acum de etapa conectării finale la reţea a tuturor componentelor sistemului său, devenind astfel operaţională la parametrii săi maximi. E vorba de complexul hidroelectric Tamega din Portugalia, cu o putere totală uriaşă de 1.158 MW, însă nu toată puterea vine de generare de electricitate nouă, ci şi din capacitate de stocare, De fapt, proiectul Tamega conţine şi o giga baterie uriaşă, care va ajuta Portugalia să-şi stocheze electricitatea în surplus, utilizând-o în reţea atunci când e nevoie. Vorbim, deci, despre un complex hidroenergetic enorm, care ne aminteşte cât de impresionanţi pot fi parametrii din acest domeniu, dar totodată e un complex nou, complet adaptat cerinţelor timpurilor noastre, cu capacităţi enorme de stocare, comparabile proiectului hidrocentralei de la Tarniţa din România, care se tot perindă în aşteptări şi amânări.
Hidrocentrala Tamega din Portugalia, cea despre care vorbim azi, are trei părţi componente esenţiale în complexul său, formate din 3 baraje, 3 rezervoare mari de apă şi 3 galerii cu turbine de hidrocentrale. Practic, vorbim de un sistem din 3 hidrocentrale, care au şi funcţii separate, dar şi funcţii cumulate în sistemul lor integru.
Cele 3 hidrocentrale poartă şi numele lacurilor de acumulare, cărora le sunt asociate — Daivoes, Gouvaes şi Alto Tamega. Hidrocentrala Daivoes e una care generează electricitate nouă, având 2 turbine a câte 59 MW, cu o putere totală de 118 MW. Ea a fost prima componentă conectată la reţea la începutul anului 2022.
Foto: Barajul şi rezervorul Daivoes
Cea mai mare parte componentă a complexului e hidrocentrala prin pompare Gouvaes, care are o putere de 880 MW. Construcţia acesteia a fost definitivată în iulie 2022, şi această parte e cu siguranţă cea mai fascinantă, având şi titlul de giga baterie. Practic, hidrocentrala poate prelua apa din lacul de acumulare Daivoes şi o urcă în lacul de acumulare Gouvaes, aflat la o diferenţă de altitudine de 650 metri faţă de lacul inferior. E o diferenţă mare, mai mare decât multe alte hidrocentrale prin pompare, însă e totodată apropiată de conceptul hidrocentralei Tarniţa din România, care are o diferenţă de 629 metri între cele două lacuri de acumulare.
Foto: Diferenţa de altitudine dintre lacul de acumulare Gouvaes (sus) şi Daivoes (jos)
Astfel, hidrocentrala prin pompare din Portugalia face exact ce fac de obicei asemenea hidrocentrale, doar că o face la o scară impresionantă în raport cu centralele de baterii, de exemplu. Atunci când în reţeaua electrică există exces de producţie de energie — spre exemplu când panourile solare produc foarte mult pe timpul amiezii, iar cererea e mai mică — turbinele hidrocentralei pornesc pentru a consuma acea electricitate, pompând apa din rezervorul inferior în cel superior. Ulterior, când e nevoie de electricitate în reţea, turbinele sunt trecute în regim invers, iar apa din rezervorul de sus coboară în cel inferior, asigurând o producţie de electricitate de până la 880 MW putere. Portughezii nu spun exact randamentul, dar fiind un proiect nou, putem estima că atinge printre cele mai bune cifre de randament pentru hidrocentralele de stocare, de circa 80%. E mai puţin decât cele 90-93% la centralele de baterii, însă hidrocentralele prin pompare nu-şi pierd capacitatea de stocare odată cu uzarea bateriilor şi funcţionează 50 de ani şi mai mult fără probleme.
Foto: Sala de turbine Gouvaes
Şi apoi, capacitatea de stocare e de multe ori mai mare decât la baterii, care au de obicei rezerve de stocare pe vreo 4 ore. La 880 MW putere, cele mai avansate centrale de baterii ar putea stoca circa 3,52 GWh de electricitate când sunt noi, capacitatea degradând uşor în timp ulterior. Hidrocentrala prin stocare Gouvaes din complexul portughez Tamega are o capacitate de stocare de 40 GWh! Deci, o asemenea hidrocentrală prin pompare are în ea capacităţi de stocare a electricităţii regenerabile de 11 ori mai mari decât centrale de baterii cu puteri similare, din cele mai performante!
Foto: Rezervorul de sus al hidrocentralei
De fapt, noua centrală portugheză are capacităţi atât de mari de stocare, încât după inaugurare, pe parcursul acestui an, compania Iberdola, care o operează, va instala şi două parcuri eoliene alături, cu o putere de 300 MW, folosind puterea generată de acele parcuri eoliene drept sursă parţială de energie regenerabilă, stocată. Dar, desigur, hidrocentrala va funcţiona ca o baterie generală pentru întreg sistemul energetic al Portugaliei, stocând la maxim orice surplus şi ajutând la dezvoltarea de surse de energie regenerabilă.
Şi, în fine, mai există şi a treia hidrocentrală din acest complex, Alto Tamega, care produce electricitate nouă şi care a fost ultima construită acum şi conectată la reţea. Aceasta are o putere de 160 MW.
Astfel, complexul Tamega dispune de o putere de generare a electricităţii noi de 278 MW, la care se mai adaugă şi potenţialul de generare a electricităţii stocate, de 880 MW, ceea ce duce puterea totală la 1.158 MW. Doar electricitatea nou generată anual, însă, se va cifra la 1,766 TWh, suficient când să alimenteze 440 mii de gospodării portugheze.
Partea cea mai curioasă e că întregul complex hidroenergetic a costat 1,5 miliarde de euro, un cost relativ moderat dacă îl raportăm la capacităţile sale şi la durata de viaţă de minim 50 ani, ba chiar şi 70-100 ani cu eventuale mentenanţe şi reperaţii ulterioare. Doar dacă vorbim de baterii Tesla Megapack, care să însumeze 880 MW de putere, cu descărcare timp de 4 ore, ar fi nevoie de 900 baterii, ce ar stoca doar 3,52 GWh de electricitate şi ar costa 1,14 miliarde dolari, cu o durată de viaţă mai scurtă. Însă hidrocentrala portugheză e de 11 ori mai mare la capacitatea de stocare, având 40 GWh, ceea ce înseamnă că dacă am vrea să asigurăm o asemenea capacitate cu baterii Tesla Megapack, am ajunge la peste 12 miliarde de dolari, faţă de 1,5 miliarde de euro cât a costat hidrocentrala portugheză. Iar în aceste cifre noi am comparat doar capacitata de stocare a hidrocentralei, fără a mai menţiona că ea mai are şi 278 MW putere de generare a electricităţii noi, cu două lacuri de acumulare adiţionale. Deci, o investiţie la scară mare, scumpă iniţial, dar mult mai rentabilă pe termen lung, şi de mare ajutor pentru dezvoltarea de energie regenerabilă în timpurile noastre.