Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

China anunţă că a dezvoltat un dispozitiv cinetic ce poate dezactiva tancurile americane M1 Abrams prin unda rezultată, deşi pe dinafară acestea par integre

2 Ianuarie 2024 - 15:58
Redacţia PiataAuto.md
Una din cele mai neobişnuite şi neaşteptate elaborări tehnologice anunţate de China e cea a unui dispozitiv nou cinetic, care pretinde că poate dezactiva tancurile americane M1 Abrams prin simpla undă de şoc rezultată, deşi aceste tancuri par în continuare integre la exterior după ce devin nefuncţionale.
Noul dispozitiv chinez, care e efectiv o armă, ar fi eficient pentru toate tipurile de tancuri esenţiale, dar testele şi verificările s-ar fi făcut pe tancuri americane M1 Abrams, ceea ce sugerează o oarecare aluzie din partea Chinei despre potenţialul său.

Anunţul dispozitivului a fost făcut ca rezultat al unui studiu de cercetare şi verificare, al unor oameni de ştiinţă din China, publicat în presa chineză. Aceştia ar fi verificat noua armă prin experimente pe poligon şi au detaliat informaţii despre aceste teste, şi deci despre ce poate face aceasta.
E vorba de o armă cinetică, ceea ce înseamnă că din ecuaţie lipseşte explozibilul, în schimb distrugerea e provocată de unda de şoc produsă la cel mai mic contact cu tancul. În acest caz arma, despre care chinezii spun că are o greutate de doar 20 kg, foloseşte un soi de proiectile sferice, care pot zbura cu viteză de Mach 4 spre ţintă, deci de 4 ori echivalentul vitezei sunetului. Cu o asemenea viteză, în punctul de contact acestea imprimă o energie de 25 megajouli, dar calculele de verificare conform formulei de energie cinetică, care e egală cu 1/2 din produsul masei şi vitezei la pătrat, nu dau un rezultat identic, ceea ce înseamnă că ori viteza e mai mare, ori masa, ori energia rezultată e mai mică.
În fine, cei 25 MJ pretinşi echivalează cu aproape 7 kWh de energie disipată în crearea unei unde de şoc. Iar această undă ar fi atât de mare, şi ar fi imprimată cu o frecvenţă atât de mare — aici frecvenţa contând mai mult — încât ar suprasolicita structura oricărui tanc, astfel încât ea ar ceda din elementele sale structurale din centrul tancului, de la elemente de structură până la buloane care ţin elementele împreună. Astfel, toate componentele esenţiale devin dezintegrate şi inoperabile.
Imagine simbol

Studiul invocat menţionează că în urma unei asemenea aplicări de dispozitiv sunt mari şanse ca întregul echipaj să rămână nevătămat sau uşor rănit, doar operatorul principal riscând răniri mai grave. În testele chinezilor, echipajul tancului a încercat să repună în funcţiune tancul după aplicarea dispozitivului cinetic, însă le-a fost imposibil, din cauza deteriorărilor structurale profunde.
Chinezii menţionează, prin urmare, că deşi echipajul are şanse mari să rămâne nevătămat, iar tancul pare integru pe dinafară, acesta devine imediat nefuncţional şi ireparabil. Chinezii nu au publicat vreo imagine cu noua lor armă.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter