Tesla a atins un nou record de producţie a bateriilor Megapack în 2023 pentru centralele de stocare a energiei regenerabile
26 Ianuarie 2024, 18:00 Redacţia PiataAuto.md
În ultimul an, am publicat mai multe articole despre noi şi noi centrale de baterii aprobate sau deja construite şi inaugurate peste tot în lume. Anul 2023 a fost unul record în acest sens, iar multe ţări au intrat într-o adevărată goană de aprobare şi construcţie a noilor centrale cu baterii, întrucât şi-au dezvoltat parcuri cu panouri fotovoltaice, parcuri eoliene şi alte soluţii de producţie a energiei regenerabile, care e adeseori intermitentă, iar acum acea energie are nevoie urgenţă de stocare, pentru a putea fi folosită în mod eficient şi echilibrat de reţelele electrice ale acelor ţări. Ei bine, Tesla a avut de curând raportarea sa anuală de cifre şi vânzări, iar pe lângă multe alte date a raportat şi cifrele despre bateriile mari Megapack produse şi vândute în 2023, cifre care au stabilit un record absolut şi reflectă saltul imens al acestor centrale, despre care vorbeam mai sus.
Astfel, în anul 2023 Tesla a produs şi instalat baterii Megapack cu o capacitate ce însumează 14.724 MWh, sau 14,72 GWh. Cifra marchează un record absolut în istoria Tesla şi reprezintă mai mult decât dublarea rezultatului obţinut cu un an mai devreme, în 2022, când Tesla produsese şi livrase 6,5 GWh de baterii.
Foto: Baterie Tesla Megapack
Cifra e fără îndoială impresionantă, mai ales că tot Tesla e compania care a inovat şi a mişcat lucrurile din loc şi în acest segment, prin primul proiect cu asemenea baterii din Australia, acum câţiva ani.
Şi, după cum a raportat Elon Musk în raportul său către investitori, limitele de vânzări nu sunt determinate de cerere, ci de limitele în capacitatea de producţie a acestor baterii Megapack la fabrica specializată Tesla din Lathrop, California. Fabrica lucrează la capacitate maximă şi vinde cu mult în avans tot ce poate produce acum, iar divizia de baterii Megapack a devenit pentru Tesla ramura cu cea mai mare marjă de profit, după cum raportează şeful companiei. Tot Musk a mai spus că fabrica are parte de extinderi în prezent, pentru a-şi putea creşte şi mai mult producţia.
Totodată, deşi 14.724 MWh, sau 14,72 GWh de capacitate sună impresionant, atunci când punem aceste cifre în câteva contexte, ne putem da seama cât se departe suntem de o producţie mondială care să acopere toate necesităţile de stocare a energiei regenerabile şi care sunt limitările bateriilor. Spre exemplu, cifra de 14.724 MWh capacitate de stocare am putea-o împărţi la 3,9 MWh capacitate, cât are un container Tesla Megapack, şi vom afla că ea rezultă în circa 3.775 de containere Megapack produse timp de 365 zile, deci cam 10-11 baterii Megapack produse pe durata tuturor turelor în decursul a 24 ore. Vorbind în termeni financiari, o baterie Tesla Megapack poate ajunge între 1,5 şi 2 milioane de dolari, în funcţie de numărul de unităţi comandat, deci e clar de ce divizia a într-adevăr una cu cea mai mare marjă de profit.
De asemenea, un alt context curios e cel în care comparăm cei 14,72 GWh pe care Tesla i-a produs într-un an în baterii Megapack cu capacitatea hidrocentralei recent conectate la reţea în Portugalia, Tamega, care are şi o giga baterie sub forma unei hidrocentrale prin pompare. Ei bine, acea singură hidrocentrală poate stoca 40 GWh de electricitate în rezervorul său superior, deci o singură hidrocentrală din Portugalia are capacitate de stocare de 2,7 ori mai mare decât tot ce a putut produce Tesla în decursul anului 2023 în baterii pentru centralele! Asta înseamnă că dacă portughezii ar fi ales să-şi construiască aceeaşi capacitate de 40 GWh de stocare cu baterii Tesla Megapack, ar fi trebuit să cumpere toată producţia Tesla pentru vreo 2 ani şi jumătate înainte, iar Tesla să nu mai livreze nicăieri în lume baterii.
Deci, această comparaţie ne dă un tablou clar despre scara imensă şi diferenţele acestor soluţii. Desigur, şi centralele de baterii sunt excepţional de importante, mai ales în ţări şi regiuni unde relieful nu permite hidrocentrale, sau unde mărimea sistemului energetic e mai mică, precum în Republica Moldova, de exemplu, dar acolo unde sistemele energetice sunt mari şi se doreşte asigurarea unor capacităţi imense cu paşi mari, hidrocentralele prin stocare reprezintă în continuare soluţii mult mai consistente. Nu în zadar până şi China, producătorul numărul 1 de baterii, investeşte în centrale de baterii, însă investiţiile în hidrocentrale prin pompare sunt de câteva ori mai mari în sume de bani şi capacităţi.