Tesla a livrat 158 baterii Megapack pe o insulă din Hawaii, într-un prim caz de tranziţie de la centrale cu combustie spre regenerabile a unei regiuni izolate

12 Ianuarie 2024, 16:48
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul timp vorbim des despre centrale de baterii, care au rolul în primul rând de a stoca energia produsă din surse regenerabile, atunci când ea e disponibilă în exces, pentru a o putea folosi atunci când reţeaua are nevoie mai mult de ea, astfel susţinându-se creşterea ponderii de regenerabile. Multe ţări trec în prezent prin asemenea procese, în lume atestându-se o adevărată goană în instalarea centralelor uriaşe de baterii. Dar când vine vorba de insule mai izolate, situate departe în ocean, toată ecuaţia devine mult mai complicată. Acum Tesla a livrat 158 de baterii Megapack pe o insulă din Hawaii, într-un prim caz de tranziţie de la centrale cu cărbune şi cele pe bază de produse petroliere la energie regenerabilă.
Problema insulelor este că de obicei nu sunt conectate prin cabluri subacvatice cu ţărmul, deoarece construcţia unui asemenea cablu e scumpă şi nu e justificată de numărul mic de locuitori al unei insule. Astfel, în funcţie de mărimea insulei, de obicei se recurgea la centrale termice, fie cu cărbuni, fie cu gaz sau diesel, ele putând fi pornite uşor şi ajustate în funcţie de solicitarea din reţea, iar combustibilul pentru ele putea fi livrat pe calea apei.
Foto: Centrală de cărbune din Hawaii

Unele insule ar putea teoretic să facă uz mai mare de energie regenerabilă, dar, chiar dacă e o insulă relativ mică, ar fi nevoie de un sistem integru, cu soluţii de stocare, ca acest lucru să devină viabil, fapt care din nou nu e foarte fezabil adeseori. Dar Hawaii e determinat acum să facă marea trecere spre energie regenerabilă a tuturor insulelor din componenţa sa şi a început a face eforturi enorme pentru acest lucru.
În Hawaii se foloseau mai ales produse petroliere pentru generarea de electricitate, astfel încât preţul electricităţii era cel mai mare din SUA aici. În ultimii 3 ani, însă, au fost instalate un număr record de turbine eoliene şi panouri solare, la capacitatea de panouri Hawaii ajungând deja lider în SUA dacă se raportează puterea instalată la cap de locuitor. Doar că în lipsa bateriilor, o bună parte din energia generată era irosită.
Acum compania locală Plus Power a inaugurat proiectul centralei Kapolei, de stocare a energiei. Centrala înseamnă 158 de baterii Tesla Megapack 2 XL, cu tehnologie LFP, conectate la reţea. Centrala poate furniza o putere totală de 185 MW în reţea şi stochează 585 MWh, deci funcţionează ceva mai multe de 3 ore la putere maximă.
Însă cei din Hawaii n-au configurat centrala de baterii în mod obişnuit, ci au creat două sub centrale separate. Una de 50 MW putere şi 25 MWh capacitate de stocare acţionează ca o unitate de răspuns cu frecvenţă ridicată, care intervine prima pentru amortizarea şocurilor în reţea şi variaţilor bruşte de consum. Cealaltă centrală, de 135 MW putere şi 540 MWh capacitate de stocare poate furniza puterea constant pentru până la 4 ore.
Centrala mai are şi funcţii de inerţie virtuală, pentru a replica variaţiile graduale pe care le livrau înainte turbinele rotative în reţea, iar astfel autorii proiectului spun că noua lor centrală pe baterii e cea mai sofisticată şi avansată din lume.
Odată cu această centrală, Hawaii şi-a închis centrala pe cărbune şi estimează că doar datorită ei contribuţia de regenerabile în reţea va mai creşte cu minim 10-20%. Mai există însă centralele care funcţionează cu produse petroliere, iar eliminarea totală a oricărei centrale care emite CO2 e planificată către anul 2045. Până atunci, Hawaii trebuie să devină un exemplu de grup de insule care trece complet la energie regenerabilă. E o sarcină extrem de dificilă, întrucât Hawaii înseamnă 137 de insule dispersate, dar totuşi două treimi din populaţie locuieşte pe insula Oahu, unde a fost acum instalată centrala cu baterii Tesla.
Apropo, în ultimii ani foarte mulţi din locuitorii din Hawaii şi-au instalat panouri fotovoltaice individuale şi baterii Tesla Powerwall, motivaţi de subvenţii guvernamentale mari, deci pe lângă capacitatea mare de stocare adusă de noua centrală, mai există o sumă de mare de capacităţi de stocare în multe case particulare şi anume această soluţie a bateriilor individuale va fi cea care va ajuta şi insulele cu populaţie foarte mică să treacă la regenerabile.
0
7,073
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!