CITIRE ŞTIRE:
Un camion Nikola pe hidrogen a fost condus încărcat pentru a i se afla autonomia în viaţa reală, dar camionul s-a stricat la final
30 Ianuarie 2024 - 19:38
Redacţia PiataAuto.md
Nikola e unul din primii producători din lume care s-a lansat cu ideea de a produce camioane electrice, pe de o parte, şi din cele cu hidrogen şi pile de combustie, pe de altă parte. Din păcate, procesul de creare a lor a durat foarte mult şi a fost învăluit de fraude, în care compania mima avansări de tehnologie, fapt care a dus într-un final la
acuzaţii federale pentru fondatorul Nikola, Trevor Milton şi penalităţi usturătoare pentru acesta, soldate şi cu concedierea sa din companie. Totuşi, ulterior Nikola a făcut un
parteneriat cu Iveco şi a obţinut rapid platforme şi cabine de camioane, şi a putut pune în producţie două modele — Tre BEV, adică modelul electric, şi Trec FCEV, adică modelul cu hidrogen. Ei bine, acum un proprietar de companie de transport, care a cumpărat un asemenea camion, a condus un camion Nikola pe hidrogen în viaţa reală, într-o livrare adevărată, pentru a verifica autonomia.
Proprietarului îi spune William Hall, iar compania sa e numită Coyote Logistics. William e un adept al tehnologiei de hidrogen şi pile de combustibil, menţionând adeseori în ultimii ani că e convins că ea e poate fi unul din pilonii de bază în dezvoltarea transportului de camioane. Iar pentru a se alinia cu propriile convingeri, a cumpărat şi un camion pe hidrogen, produs de Nikola.
Odată ce camionul a ajuns în flota companiei sale şi a făcut primele livrări mai scurte de teste în mâinile şoferilor din echipa sa, proprietarul companiei şi-a dorit să facă el o livrare mai lungă de testare a autonomiei în viaţa reală. Acesta a pornit din portul Oakland, California, iar remorca, cu tot cu containerul de pe ea, cântărea 17,7 tone. Deci, nu era o încărcare tocmai la limita maximă, dar trebuie să mai luăm în considerare şi greutatea capului de tractor, care, la modelul cu hidrogen, e de circa 11,8 tone. E un cap tractor mai greu, deci, dar totuşi greutatea e relativă ţinută în frâu de faptul că la bord există o singură instalaţie de pile de combustie, de 200 kW, nu 2 sau 3 cum se întâmplă la alte camioane în dezvoltare pe hidrogen, spre exemplu
camionul Isuzu cu pile de combustie Honda.
Aşadar, camionul Nikola condus de William Hall cântărea în total puţin peste 29,5 tone cu tot cu remorcă. Acesta a urmat o rută prin pasul montan Altamont, care are o altitudine maximă de nici 300 metri, însă a urcat apoi şi prin pasul Tejon, care atinge deja o altitudine de 1.263 metri, deci au fost urcări decente, cu relief mai dificil.
Desigur, camionul a şi coborât, regenerând electricitate, or, camionul Nikola cu hidrogen are şi o baterie de 164 kWh, care stochează electricitatea la regenerare sau pur şi simplu ceea ce produce instalaţia de piel de combustie. Anume cu ajutorul acestei baterii camionul poate amortiza diferenţa de energie necesară propulsiei, de 400 kW, necesară motorului electric în regim continuu sau 575 kW în regim de sforţare scurtă, şi cei 200 kW livraţi de pilele de combustie.
Drumul a fost atât de lung, încât şoferul a trebuit să ia şi o pauză obligatorie de 10 ore în Long Hills, şi n-a fost nevoie să alimenteze cu hidrogen acolo. A doua zi dimineaţă şi-a continuat drumul şi a ajuns într-un final în Long Beach, parcurgând exact 400 mile până la destinaţie, sau 643 km, şi mai având o autonomie rămasă de 140 mile. Asta înseamnă 540 mile autonomie totală, sau 869 km, mai mult decât cele 500 mile sau 800 km promise în datele tehnice oficiale de Nikola! Şi asta chiar dacă a existat şi o trecere montană de peste 1.000 metri altitudine pe traseul!
Impresionant, deci, doar că există şi mică umbrire a acestei performanţei. William Hill spune că atunci când era foarte aproape de terminalul unde trebuia să-şi descarce containerul camionul său s-a stricat, o supapă la unul din cele 5 rezervoare de hidrogen blocându-se. Ca o măsură de siguranţă, camionul a blocat toate rezervoarele şi a dezactivat pilele de combustie. Din fericire, bateria mai avea 32 km autonomie pur electrică rămasă şi camionul i-a permis şoferul să înainteze cu propulsie electrică limitată în putere, aşa că el a putut ajunge la terminal şi şi-a putut descărca marfa la timp. William spune că cei de la Nikola au fost foarte rapizi în a-i trimite o echipă de mecanici, care au rezolvat problema camionului pe loc în timp de 30 minute, iar el şi-a putut continua ulterior drumul.
Per total, proprietarul companiei de transport se declară mulţumit de experienţa sa şi de autonomia obţinută de el în viaţa reală şi spune că micile probleme fac parte inevitabilă din adoptarea acestora, iar pe el nu-l descurajează aceste probleme din a fi adeptul hidrogenului.
William n-a anunţat consumul camionul său, ci a spus doar că a condus la viteză moderată, cu grijă faţă de consum. Totuşi, ştiind autonomia obţinută de el, dar şi faptul că în rezervoarele lui Nikola pot încăpea 70 kg de hidrogen, putem estima şi consumul real, care a fost de circa 8,1 kg/100 km. Dacă raportăm în kWh de electricitate necesari pentru producţia unui kg de hidrogen, de circa 53-57 kWh/kg, atunci obţinem un consum global de energie de 430-460 kWh/100 km, de circa 3,0-3,5 ori mai mare decât ar fi consumat un camion electric. Însă, bineînţeles, electromotoarele lui Nikola Tre FCEV au consumat mult mai puţin, fiind foarte eficiente, de fapt. Problema consumului global mare vine din energia necesară producţiei de hidrogen verde, nu neapărat din consumul la bordul camionului.