(VIDEO) Acesta e un camion vechi ZIL de circa 60 de ani, găurit şi ruginit, dar care mai munceşte, transportând tone de nisip în condiţii dificile

7 Ianuarie 2024, 08:38
Redacţia PiataAuto.md
Au existat timpuri când cele mai importante calităţi pe care le putea avea un camion erau anduranţa de a transporta greutăţi în condiţii cât mai dificile, fără pretenţii, rezistând dârz. Iar această anduranţă implantată în ele presupunea adeseori simplitate în construcţie pe de o parte, şi componente mai mari şi mai groase, care să reziste, de cealaltă parte. Asta a făcut ca unele asemenea camioane de acum 50-60 de ani să reziste aproape nemuritoare, decenii la rând, la fel ca şi camionul de mai jos, din Asia, care a ajuns să fie găurit de rugina care l-a tot ros timp de 60 de ani, a ajuns să nu mai aibă o uşă, să se vadă drumul prin podeaua lui, dar oricum încă mai e folosit la munci dificile, cărând tone de nisip.
Camionul — un ZIL 164, fabricat între anii 1957 şi 1965 — pare că abia de mai stă integru, iar la primul hop ar putea să se dezintegreze ca-n desene animate. Dar deşi până şi cadrul său pare deja îndoit, iar cabina stă nefiresc, deşi totul e incredibil de ruginit pe el. acesta reuşeşte să fie pornit de cei care muncesc cu el şi pleacă spre albia unui râu, de unde e încărcat cu tone de nisip.
Mai mult ca atât, motorul său de 6 cilindri pare să aibă nevoie în permanenţă de apă, pe care n-o mai poate păstra etanşă în sistemul său de răcire, aşa că i se toarnă o întreagă canistră înainte de pornire.
Şi în ciuda faptului că acest camion pare că nici nu va porni, ulterior, la râu, el ajunge să ţină roţile spate într-un derapaj continuu în încercarea de a învinge nisipul şi a înainta pe acolo.
Iar odată încărcat, camionul care nu avea nici 100 CP când era noi reuşeşte să iasă din depresiunea râului şi să transporte tonele de nisip la destinaţie.
E unul din acele locuri din lume în care asemenea camioane sunt sursa de supravieţuire a cuiva, iar condiţiile dure prin care muncesc fac mai rentabilă menţinerea în mişcare a acestui „zombie”, decât înlocuirea lui cu un camion mai nou, mai performant, dar foarte probabil mai pretenţios şi mai puţin dornic de a înainta în aceleaşi condiţii.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
27,797
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!