(VIDEO) Hyundai a dezvăluit NPX1, prototipul unui model electric, conceput în stilul sportivităţii de altă dată

12 Ianuarie 2024, 18:51
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre noi mai ţin minte timpurile când un VW Golf GTI sau Golf R sau o Honda Civic Type-R, eventual cu nişte condimente adiţionale puse pe ea, erau vârful sportivităţii la care puteau visa tinerii entuziasmaţi, înflăcăraţi şi de modificările pe care le puteau face în jocurile video. Ideea unui hatchback de performanţă părea să se plieze perfect pe junimea urbană, şi permitea tot diapazonul de personalizări dorite la un cost relativ moderat faţă de supercar-urile mai mature. Ei bine, Hyundai are deja un Ioniq 5 N, căruia i-a rezervat rolul de a fi un soi de model cu spirit GTI sau R32 în epoca nouă a electromobilităţii, făcând-l capabil nu doar să alerge pe străzile urbane, ci şi să facă derapaje controlate profesioniste pe circuit, mai şi imitând sunetul motorului şi schimburile de trepte. Acum, însă, toate această reţetă a obţinut o ipostază de prototip şi mai condimentat, una făcută ca şi cum ar fi trecut în nivelul următor al jocului video, unde ţi s-a deschis accesul la spoilere mai mari, la fibră de carbon, şi la mai multă putere.
Ceea ce vedem aici e deocamdată un prototip, nu un model de serie. Dar Hyundai spune că cel puţin elementele condimentate pe care le vedem aici vor fi disponibile pentru comandă, într-un catalog de accesorii, deci vei putea să le selectezi ca într-un joc video, chiar şi după achiziţie, şi să le montezi pe maşina ta. Azi primeşti salariul şi cumperi un spoiler, luna viitoare o inserţie suplimentară la bara de protecţie, şi tot aşa. Exact aşa cum era odată, cu Civic-urile Type şi cu Golf-urile. Şi partea frumoasă e că nu prea mai face nimeni asta cu o maşină electrică!
Deci, ceea ce vedem aici e un prototip, dar totul ce-l distinge la nivel estetic de un Ioniq 5 normal sau de un Ioniq 5N, va putea fi cumpărat chiar din acest an.
Mai mult ca atât, coreenii sugerează că vor fi disponibile şi un soi de regimuri noi de condus, pe care le vei putea cumpăra, şi care vor schimba setările maşinii. Vrei un regim mai rigidă, cu volan mai sport şi eventual cu reacţii mai rapide în acceleraţii, ba poate şi cu sunet diferit? Îl vei putea cumpăra, exact ca într-un joc video. Şi se pare că printre acele opţiuni ar putea fi nişte mici suplimente de cuplu sau putere.
E o mişcare făcută din pasiune de către cei de la Hyundai, dar şi foarte strategică, prin care vor atrage foarte multe spirite tinere, mai obişnuite cu jocurile video şi cu personalizările de acolo. Iar când zicem tineri, nu avem în vedere neapărat vârsta de circa 20 de ani, ci chiar şi cei care au azi 30 sau 40 de ani, or, chiar dacă pentru mulţi dintre noi par a fi memorii proaspete, cultura acelor jocuri video de altă dată şi a sportivităţii urbane are deja vreo 20 de ani de când a fost în apogeu, iar cei care aveau atunci 15 sau 20 de ani au azi 35 sau 40. Şi dacă tot ne îndreptăm cu toţii spre propulsie electrică, maşina asta ar putea fi una din opţiunile alea pe care să nu le iei doar că trebuie, dar care să mai răscolească şi nişte emoţii.
Vezi mai jos şi un video publicat de cei de la Hyundai.
0
1,242
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!