CITIRE ŞTIRE:
(VIDEO) Un youtuber din Norvegia a încercat să vadă cât rezistă o Tesla mai veche la -20 grade Celsius stând pe loc cu climatizarea pornită
14 Ianuarie 2024 - 13:42
Redacţia PiataAuto.md
Una din îndoielile frecvente despre maşini electrice, menţionate de cei nu sunt tocmai pasionaţi de ele, e ce te-ai putea face în cazul în care te prinde un blocaj pe un ger aprig, şi eşti nevoit să stai poate şi 24 ore sau mai mult. Ei bine, un youtuber din Norvegia a vrut să vadă cât rezistă o Tesla mai veche la -20 grade Celsius, stând pe loc, cu climatizarea pornită, dar la sfârşit a avut parte de o surpriză din partea maşinii.
Anterior, acelaşi youtuber a obţinut un rezultat de peste 100 ore de rezistenţă, deci peste 4 zile în continuu, ceea ce e mai bine decât la o maşină cu combustie, care la -20 grade ar consuma minim 1,4-1,8 litri/oră, iar ca să reziste 100 ore în frig, n-ar avea atâta combustibil în rezervor. Acum, însă, maşina are bateria mai degradată, trecută prin reparaţii, iar afară e un pic mai frig.
Partea frumoasă e că Tesla ştie să facă uz la maxim de căldură şi energie existentă în toată maşina, folosind spre exemplu căldura emanată de baterie pentru a încălzi habitaclul, sau invers dacă e cazul. Pe lângă asta, maşina are o pompă de căldură, care-i reduce consumul iarna, iar pompa maşinii pare să lucreze la temperaturi mai joase decât pompa de căldură a casei aceluiaşi youtuber.
Astfel, chiar şi la o asemenea temperatură de -20, maşina consuma în jur de 2,0-2,1 kW pentru a menţine habitaclul cald. Asta înseamnă cam 2,1 kWh consumaţi per oră, sau circa 50 kWh pentru 24 ore de staţionare similară.
Maşina a rezistat până a consumat cei 96,4 kWh pe care-i avea disponibili bateria, cu toate şiretlicurile de a o impune să ajungă la zero. Deci, mai puţin de 48 de ore de această dată, la -20, doar că marea problemă e că odată ajunsă la zero absolut, bateria maşinii n-a mai vrut să încarce la priză.
Aparent, ea încerca a încălzit iniţial bateria înainte de a o încărca, doar că de facto nu făcea asta şi încărcarea aşa şi n-a mai pornit. Deci, un fapt cu siguranţă care trebuie evitat la foarte multe maşini electrice, e să aduci bateria principală la zero absolut, mai ales în asemenea condiţii extreme de temperaturi.
Vezi toată experienţa în video-ul de mai jos.
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):