Acesta e un generator care încarcă utilajele electrice de construcţie în zone izolate, arzând lemne şi rumeguş

14 Ianuarie 2024, 17:28
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul timp, auzim tot mai des de noi soluţii tehnologice şi noi lansări care prezumă cumva că arderea lemnului, sau folosirea masivă a lemnului, e ecologică, întrucât la ardere s-ar elimina doar acel CO2 pe care copacul l-a captat de-a lungul vieţii sale din aer, şi ar rezulta un proces similar combustibililor sintetici, produşi industrial. Creaţia despre care vorbim azi este exact una din ele, care duce lucrurile până într-un făgaş greu de înţeles la prima vedere, şi care e concepută de o companie americană numită Air Burners, fiind lansată în colaborare cu producătorul de motoare de avioane şi alte produse industriale Rolls-Royce şi divizia de echipament de construcţii a Volvo.
Volvo, de exemplu, are deja o gamă foarte mare de utilaje de construcţie propulsate complet electric. Acesta au baterii care le permit câte ore de funcţionare neîntreruptă, apoi de obicei sunt cuplate la o priză montată în apropiere pe şantier. Când e vorba de locuri un pic mai îndepărtate, adeseori se aduce un soi de container generator cu baterii, care le asigură energia. Acum, însă, cele trei companii au lansat un container cu generatori de electricitate, baterii şi prize de încărcare a vehiculelor electrice, care funcţionează cu lemne şi rumeguş!
Noul container e prevăzut să lucreze la tăierile de păduri, în zone foarte izolate, acolo unde inevitabil apar deşeurile sunt formă de rumeguş şi lemne mai mici. În mod normal, aceste deşeuri trebuie transportate ulterior de la locul lucrărilor, ceea ce genera emisii CO2 noi, iar la descompunerea sau arderea lor ulterioară oricum s-ar emite CO2 din acel lemn.
Noul container arde toate aceste lemne şi rumeguş, având şi un soi de coş cu filtru ca să nu permită emisii de fum, ci doar CO2. Din arderea produsă, se generează căldură, iar din acea căldură de generează electricitate, care se stochează în bateriile de 450 kWh ale unui container. Iar containerul are şi 3 prize, unde se pot conecta utilajele pentru a fi reîncărcate.
Ciclul normal ar fi ca pe timp de zi generatorul să lucreze arzând lemne şi stocând electricitate, iar pe timpul nopţii, cât utilajele sunt în pauză, acesta să le încarce. Apropo, opţional bateria poate avea 700 kWh în loc de 450, dar la un şantier pot fi aduce şi mai multe asemenea containere, care să ardă împreună.
Deşi noul generator e anunţat ca un consumator de deşeuri în primul rând, rata de consum de material lemnos a acestuia ajunge la 6-8 tone pe oră, ceea ce nu e deloc puţin şi sugerează că nici eficienţa transformării energiei înmagazinate în lemn în energie electrică nu e tocmai strălucită. Puterea termică e de 1 MW, iar cea a generatorului electric de doar 100 kW, deci din 6-8 tone de lemn se generează doar 100 kWh de electricitate.
Un asemenea container cântăreşte aproximativ 16 tone şi are un preţ exorbitant, de 1,7 milioane de dolari.
0
4,096
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!