(VIDEO) Volvo demonstrează că un camion electric FMX poate face uz de PTO şi funcţii auxiliare mai abil decât unul cu combustie

16 Ianuarie 2024, 14:20
Redacţia PiataAuto.md
Camioanele electrice se lansează în număr tot mai mare în lume, iar Volvo e unul din liderii absoluţi de piaţă, cu cea mai mare gamă de camioane electrice în producţie curentă. De fiecare dată când se vorbeşte de camioane electrice pentru munci mai grele de viaţă reală, însă, apare o mare întrebare, lansată mai ales de cei care au experienţa de a fi muncit pe camioane — cum se vor alimenta sau propulsa funcţiile auxiliare ale camionului, deseori la fel de importante ca şi propulsia? Ei bine, Volvo a decis să facă o demonstraţie interesantă cu unul din camioanele sale destinate celor mai grele munci, FMX Electric.
Când vorbim de propulsia funcţiilor auxiliare, de obicei folosim termenul de PTO la camioane, sau „Power Take-off”, ceea ce s-ar parafraza direct ca o preluare a puterii motorului pentru propulsia acelor elemente. În funcţie de scopul camionului şi de muncile pe care le va face acesta, unele sisteme PTO pot fi montate ca parte integrantă din cutia de viteze, altele pot fi montate separat, fiind alimentate electric, pentru a nu depinde de turaţiile motorului. Unele din aceste sisteme propulsează fluidul hidraulic într-un circuit, spre exemplu, al unei bene, sau a unei betoniere, sau orice altceva, dar în toate cazurile aceste funcţii sunt deosebit de importante pentru funcţia camionului.
La un camion electric, însă, imediat apar şi provocările, pentru că spre deosebire de un motor diesel care are o plajă mică de turaţii, un electromotor se turează de la 0 la multe mii de turaţii, în cazul maşinilor putând fi vorba şi de 20 mii şi mai mult. Iar când stă pe loc camionul, electromotorul nu are nicio turaţie. Prin urmare, un PTO electromecanic, care să fie alimentat doar cu electricitate şi să propulseze el deja mecanic fluide într-n circuit pare mai logic, şi de obicei asta e soluţia aleasă de majoritatea.
Foto: Aşa arată un PTO alimentat cu electricitate de pe camioanele electrice Volvo

Dar cei de la Volvo au ales o soluţie dublă pentru camionul lor FMX, care e atât de specializat în lucrări de construcţii şi înaintări în condiţii grele. PTO-ul lor alimentat pur electric, care poate furniza putere constantă indiferent de turaţiile electromotorului, are 70 kW putere nominală şi 100 kW putere maximă. Şi el e perfect pentru funcţiile care trebuie efectuate în mişcare, precum descărcarea lentei a unei bene pline cu nisip pe circuitul unui hipodrom, de exemplu, ca-n video-ul de mai jos.
Însă când ai de descărcat rapid toată bena, cu toate tonele de material, pe un şantier sau o mină, puterea de 70 kW va fi relativ mică şi va termina o mişcare lentă a benei. De asta, cei de la Volvo au montat şi un al doilea PTO integrat în transmisie, pentru că aceste camioane Volvo au cutii de viteze. Respectiv, acel PTO staţionar poate opera ca la un camion clasic, camionul fiind cuplat în regim de parcare, iar electromotorul începe a propulsa doar PTO-ul din transmisie, oferind o putere mult mai mare, ceea ce înseamnă o rapiditate mult mai mare în executarea sarcinilor grele.
Astfel, deşi e un camion electric, un asemenea FMX nu doar că nu cedează cu nimic în faţa camioanelor diesel, ba dimpotrivă, poate fi bivalent, integrând soluţii duble şi chiar triple de PTO, pentru a face muncile grele cel puţin la fel de bine, spun suedezii.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,819
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!