(VIDEO) Aston Martin a lansat noul Vantage şi declară tranşant că e o maşină pentru şoferii adevăraţi

12 Februarie 2024, 10:22
Redacţia PiataAuto.md
Aston Martin lansat noul Vantage, modelul care e mai compact decât seria DB12 şi e, de fapt, cel mai compact din gama actuală a mărcii britanice, fiind chiar puţin mai scurt decât un Porsche 911. Şi, într-o manieră rară pentru zilele noastre, Aston Martin îşi lansează noul model cu menţiunea curajoasă că acesta e făcut pentru şoferii adevăraţi.
Zicem rară, pentru că trăim într-o epocă a tot soiul de ghidări de corectitudine politică, în care cei care respectă reguli şi îndrumări ajung să nu mai poată spune nimic direct şi tranşant, în timp ce cei care ignoră orice reguli îşi permit să zică lucruri tăioasă şi astfel parcă ar părea mai atractivi. E valabil şi la politicieni, şi la multe din ce se întâmplă în lume. Dar uneori şi cei care fac lucruri frumoase trebuie să aibă curajul de a face afirmaţii mai curajoase, iar Aston Martin a făcut exact azi, anunţând clar că noua lor model nu e pentru toată lumea. E pentru şoferii adevăraţi. Punct. Ceilalţi pot pleca să-şi caute orice altceva, pentru că Aston Martin nu vrea să-i facă pe toţi să se simtă incluşi.
Şi adevărul e că maşina asta păstrează nişte reţele clasice, de şcoală, veche, care n-au cum să nu rezoneze cu şoferii adevăraţi. E vorba de un motor V8 imens poziţionat în faţă, sub capotă, tracţiune spate şi echilibrare de 50 la 50 a greutăţii între punţi. Şi, desigur, vorbim de o maşină uşoară, construită cu mult aluminiu, fără bateriile grele ale unei maşini electrice. Un Aston Martin ca acesta are implantată manevrabilitatea în însăşi construcţia sa fizică.
Motorul scoate 665 CP şi 800 Nm din cei 4,0 litri ai său cu twin turbo. Bineînţeles, e vorba de o evoluţie a aceluiaşi motor V8 de Mercedes-AMG, pe care Aston Martin îl foloseşte de ceva ani buni pe modelele sale. Dar e un motor savuros şi pe Aston Martin el vine lipsit de orice sistem hibrid, micro hibrid sau cu încărcări de la priză. E doar miros de benzină aici, fără electromotoare care să-şi aducă aportul în propulsie.
Şi deoarece maşina e uşoară, asta e suficient ca ea să prindă 60 mile la oră, adică 96 km/h, în numai 3,4 secunde! Şi atât timp cât marea savoare în condus vine de la felul în care ea se conduce şi manevrează prin viraje, probabil nici nu e nevoie de un timp mai scurt de acceleraţie. Iar viteza maximă ajunge oricum la 325 km/h, deci e o maşină mega rapidă, cu o aerodinamică ce îi favorizează galopări la asemenea viteze ameţitoare.
Şi toată maşina, de fapt, are forme noi, proaspete, fapt care nu e uşor de atins cu un design atât de atemporal precum cel al Aston Martin. Dar noul Vantage a reuşit să facă asta şi arată superb de bine.
Şi, apropo, un puternic aer de prospeţime se simte şi în designul interior, unde maşina a făcut un pas ambiţios înainte fără a ţine morţiş să semene cu modelele anterioare, iar acele modele erau deja un pic expirate moral la acest capitol.
E interesant şi faptul că noul Aston Martin are un display mare pentru toate funcţiile moderne, dar acesta e poziţionat jos, pentru a nu te distrage în timpul condusului intens. Iar pe lângă asta, maşina păstrează butoane fizice, pe care să le apeşi rapid şi intuitiv.
Şi e unul din cele mai consistente şi ambiţioase modele Aston Martin de ceva timp încoace, care pare să emane o nouă perioadă de regăsire a busolei şi cursului de către producătorul britanic. Inginerii Aston Martin ne vorbesc din nou cu multă pasiune şi detalii despre cum ar calibrat ei arborele cardanic, despre cu poţi economisi 27 kg cu frâne opţionale de carbon şi ceramică, despre un sistem ESP car ea fost recalibrat să dea voie motorului să-şi livreze puterea în zvâcniri mai îndrăzneţe. Şi, apropo, cutia de viteze nu e cea de pe Mercedes-AMG. Inginerii Aston Martin au optat pentru o cutie cu 8 trepte de la ZF, care e foarte similară celei de pe actualul BMW M3, de exemplu.
Avem, deci, una din cele mai frumoase lansări din lumea auto din ultima vreme. Mai important, însă, e că e una din lansările făcute cu pasiune şi curaj de intensităţi rare pentru zilele noastre.
Vezi mai jos şi un scurt video cu noul model, publicat de Aston Martin, care pune accent pe ingineria acestuia.
0
1,500
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!