(VIDEO) O macara Liebherr de 800 tone a început a munci la construcţia autostrăzii A3 din România

23 Februarie 2024, 11:21
Redacţia PiataAuto.md
Procesul construcţiei de autostrăzi din România are în ultimii ani câteva exemple admirabile de muncă mult mai organizată, care ţine pasul cu programul şi termenii asumaţi. Acum o macara imensă Liebherr de 800 tone a început a munci la construcţia autostrăzii A3 din România, pe segmentul Nădăşelu-Zimbor, unde lucrările sunt desfăşurate de asocierea UMB Spedition, Tehnostrade şi Electromontaj.
Macaraua mobilă e montată pe şasiul cu 9 punţi al unui camion uriaş, şi e de model Liebherr LTM 1750-9.1, cu capacitatea de a ridica o greutate maximă de 800 tone, în anumite condiţii şi unghiuri de înclinare a braţului.
Macaraua e atât de mare, încât e a doua cea mai mare din gama de macarale mobile Liebherr, fiind depăşită doar de modelul 11200-9.1, care poare ridica 1.200 tone. În acelaşi timp, macaraua care va munci acum la autostrada A3 din România e mai mare decât macaraua care a făcut recent una din cele mai complexe lucrări la un zgârie-nor din Frankfurt!
Foto: Macaraua menţionată mai sus, în acţiune la zgârie-norul din Frankfurt

Macaraua e dotată cu două motoare — unul diesel V8 pentru propulsie, de 687 CP, şi altul diesel cu 6 cilindri, de 544 CP, pentru manevrarea macaralei propriu-zise.
La autostrada A3, macaraua va avea de asigurat ridicarea grinzilor şi elementelor structurale pe segmentele suspendate ale acesteia. Pentru că şi macaraua e foarte grea, dar şi elementele care vor fi manevrate, a fost nevoie de instalarea unor plăci de beton armat pe elementele de susţinere a macaralei.
Segmentul la care va lucra macaraua Liebherr în România e unul din cele mai dificile constructiv din autostrada A3, pentru realizarea lui fiind acordaţi aproximativ 5 ani. Contractul a fost semnat în septembrie 2020, iar în 2025 trebuie să aibă loc inaugurarea circulaţiei pe aceste porţiuni de autostradă.
Deocamdată lucrările merg în ritm corespunzător, iar progresul e de peste 70%, conform informaţiilor CNAIR. Macaraua proaspăt instalată va avea de lucru o perioadă mai îndelungată, cu siguranţă, şi va trebui probabil să-şi schimbe şi poziţia de câteva ori.
Braţul acesteia poate avea până la 152 metri înălţime şi poate ajunge la o rază maximă de 116 metri, însă raza se diminuează pe măsura creşterii greutăţii efective pe care aceasta o ridică.
Foto: Diverse configuraţii posibile pentru macaraua adusă acum pe autostrada A3 din România

Vezi mai jos şi un video surprins cu macaraua adusă la locul lucrărilor de pe autostrada A3.
3
17,490
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!