A fost semnat un nou contract pentru un segment devenit faimos pentru rezilieri anterioare din autostrada A3 din România
18 Martie 2024, 10:10 Redacţia PiataAuto.md
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) a anunţat semnarea unui nou contract pentru proiectarea şi construcţia segmentului Chiribiş-Biharia a autostrăzii A3, supranumită şi autostrada Transilvania din România. Segmentul a devenit deja faimos pentru un număr mare de tergiversări, blocaje birocratice şi rezilieri anterioare.
Segmentul Chiribiş-Biharia are numele de cod 3C2, fiind parte din secţiunea 3C, Suplacu de Barcău — Borş, a autostrăzii A3. Lungimea acestui segment, dintre Chiribiş şi Biharia e de 28,55 km şi cuprinde 7 poduri şi 11 pasaje.
Contractul a fost semnat acum cu asocierea Precon Transilvania SRL şi Citadina 98 SA şi are un buget de 785.215.000 lei fără tva, termenul acordat fiind de 6 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru execuţie. Deci, peste 24 luni, în martie 2026, autostrada ar trebui să fie gata pentru a fi inaugurată.
Acest segment de A3 a devenit faimos după ce contractul anterior a fost reziliat în mai 2022, la aproape 2 ani după semnarea lui în iunie 2020. Contractantul de atunci era asocierea Trameco — Vahostav — Drumuri Bihor — Drum Asfalt — East Water Drillings şi avea o sumă de 326,51 milioane lei, deci mai puţin decât jumătate din suma de acum. Înainte de acel contract, segmentul de autostradă a mai avut alţi doi constructori desemnaţi — companiile Bechtel şi Corsan. Şi acele contracte au fost reziliate.
Foto: Construcţii actuale de pe această porţiune a autostrăzii
Pe secţiunea 3C a autostrăzii A3, între Suplacu de Barcău şi Borş, e definitivat în prezent segmentul 3C3, între Biharia şi Borş, de 5,35 km. Contractul pentru sectorul 3C1 a fost semnat în noiembrie 2023 cu Construcţii Erbaşu.
Pe porţiunea învecinată cu acest segment de pe A3, în toamna anului trecut a fost finalizat sectorul de 13,55 km între Nuşfalău şi Suplacu de Barcău, la inaugurarea acelei porţiuni atingându-se şi borna de 1.000 km de autostradă în România.