O scurgere de sare topită a avut loc la centrala solară Noor III din Maroc, printre cele mai mari din lume, determinând închiderea acesteia până în noiembrie

26 Martie 2024, 21:15
Redacţia PiataAuto.md
Centrala solară Noor III din Maroc, cea care a fost la un moment dat cea mai mare din lume, înainte de a fi depăşită în 2023 de una şi mai mare din Dubai, s-a pomenit cu o scurgere de sare topită de la turnul său central, care a determinat închiderea imediată a acestei cel puţin până în noiembrie 2023, iar operatorul centralei estimează pierderi de peste 47 milioane de dolari.
Centrala solară Noor III e parte din proiectul Noor Energy, construit în trei faze pe suprafeţe alăturate. Toate cele 3 centrale funcţionează pe bază de heliostate — oglinzi concave care reflectă concentrat lumina spre un turn central, pe care-l încălzesc astfel la sute de grade Celsius. În interiorul turnului se află sare topită, care e împinsă astfel spre un circuit cu stocare, de unde sunt puse în mişcare şi turbine cu abur, care generează electricitate.
Sarea topită rămâne lichidă la temperaturi foarte înalte şi înmagazinează excelent căldura, putând să o elibereze mult ore după dispariţia sursei, ceea ce face ca aceste centrale să poată producţie ore în şir electricitate şi după apusul soarelui. Cea din Dubai a ajuns la stocare atât de mare, încât poate produce 24 ore din 24 electricitate.
Sarea topită nu e nicidecum radioactivă sau nocivă, deci scurgerea de acum din Maroc nu a determinat vreun pericol pentru mediu sau sănătate, însă va genera pierderi uriaşe de producţie ratată, or, datorită proiectelor Noor, Maroc a reuşit să devină din ţară importatoare de energie în exportator.
Compania saudită care operează centrala, ACWA Power, a declarat că estimează pierderi de circa 47 milioane de dolari, iar reparaţia va fi lungă, până în noiembrie 2024, întrucât e foarte posibil că va trebui construit un nou turn în locul celui actual, care a admis scurgerile. Turnul are 243 metri înălţime, mai mult decât multe zgârie-nori şi trebuie să poată face temperaturilor de sute de grade şi presiunii imense. În acest caz e în mod clar o defect de fabricare sau construcţie, întrucât Noor III e ultima fază dată în exploatare, fiind relativ nouă, deci nu poate fi vorba de o îmbătrânire sau lipsă de mentenanţă corectă.
Centrala e localizată în apropiere de oraşul Ouarzazate din Maroc, la poalele deşertului Sahara. Defecţiunea de acum dă dificultăţi majore şi pierderi economice mari pentru Maroc şi compania operatoare, dar nu înseamnă nicidecum o problemă pentru însăşi tehnologia ce stă la baza ei, întrucât chiar alături mai funcţionează încă două centrale similare, care funcţionează ireproşabil de mult mai mulţi ani, iar centrala recent inaugurată din Dubai, construită de aceeaşi companie, duce tehnologia la cea mai mare anvergură de până acum.
Foto: Centrala recent inaugurată din Dubai, care funcţionează după acelaşi principiu, dar poate genera electricitate 24 ore din 24
2
25,028
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!