CITIRE ŞTIRE:
Spaniolii şi danezii anunţă un nou parc eolian maritim pe coasta estică a SUA, care e pe cale să devină unul din cele mai mari huburi de energie regenerabilă
29 Martie 2024 - 15:36
Redacţia PiataAuto.md
SUA a fost multă vreme departe în urmă în energia eoliană maritimă. De fapt SUA e atât de departe în goana de a avea turbine eoliene instalate pe mare, încât primul său parc eolian maritim, numit South Fork, a fost finalizat abia acum o lună, la
sfârşit de februarie 2024. Şi acolo lucrările au decurs foarte lent, cele 12 turbine ale parcului fiind instalate în decursul a peste 6 luni. Dar toată această întârziere majoră a celor din SUA faţă de Europa şi China e pe cale să se schimbe brusc. Mai multe parcuri care stagnaseră o perioadă din cauza preţului la energie au reintrat în faza de lucrări la ele, iar numărul parcurilor aprobate în câteva regiuni ale coastei de est devine tot mai mare, cu puteri totale care au trecut deja de 10 GW. Deci, e clar că această coastă maritimă din SUA e într-un ritm galopant de a deveni un adevărat hub de energie regenerabilă, iar acum spaniolii şi danezii au anunţat un nou parc maritim pentru aceeaşi regiune.
E vorba de compania Vineyard Offshore, care are deja acum în proces de construcţie un parc eolian în regiune, numit Vineyard Wind 1. Acest parc va cuprinde 62 turbine eoliene GE Haliade-X de 13 MW, ceea ce-i va asigura o putere totală de 806 MW.
Foto: Lucrări la Vineyard Wind 1
Noul parc anunţat de aceeaşi companie va avea numele de Vineyard Wind 2 şi va fi simţitor mai mare, trecând de 1 GW şi ţintind 1,2 GW putere. Acesta va fi localizat la circa 47 km de ţărm şi-şi va transmite electricitatea produsă printr-un cablu de înaltă tensiune cu curent continuu spre New London, Connecticut, de unde electricitatea va fi transferată întregii regiuni New England din SUA, care cuprinde 6 state - Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island şi Vermont.
Doar acest nou parc eolian ar urma să producă circa 6,1 TWh de electricitate şi e interesant să aflăm şi costurile estimate de construcţie a lui, de 2,3 miliarde de dolari, ceea ce rezultă într-un cost aproximativ de 1.915 dolari/kW de putere instalată. Dacă luăm în considerare că factorul de capacitate estimat pentru această regiune e de 60%, atunci obţinem un cost de 3.195 dolari/kW de putere medie.
E curios că acest nou parc e primul depus şi aprobat dintr-o nouă cotă de 6,8 GW, solicitată de 6 state americane, care şi-au unificat politicile de energie regenerabilă şi vor să facă uz la maxim de oportunităţile economice pe care le deschid aceste investiţii în infrastructură, investiţii care sunt acum susţinute şi de Actul de Reducere a Inflaţiei din SUA. Astfel, o mare parte din miliardele cheltuite în construcţia acestor parcuri se vor transforma în activitate economică acum şi vor adăuga plusvaloare în economia acestor state şi zeci de ani după inaugurare.
Foto: O adevărată conglomeraţie de parcuri eoliene pe coasta estică din SUASpuneam la început că acest parc a fost anunţat de spanioli şi danezi, şi asta pentru că parcurile Vineyard, atât primul, cât şi al doilea, sunt construite prin efortul comun a unui fond de investiţii în infrastructură din Danemarca, CIP, şi a companiei spaniole energetice Iberdola, o companie de-a dreptul gigantică, care deţine şi multiple hidrocentrale în Spania şi Portugalia, dar şi proiecte eoliene şi solare în multe alte ţări ale lumii, inclusiv în SUA prin compania sa fiică Avangrid. Iberdola e, de fapt, una din primele companii din lume care a crescut rapid în domeniul energiei regenerabile, iar acum are avantajul unei experienţe enorme în practic toate tipurile de generare a electricităţii cu zero CO2. Apropo, tot Iberdola e şi compania care a construit de curând în Portugalia
cea mai mare hidrocentrală din Europa din ultimii 25 ani.